23 Μαρτίου 2018

ΕΣΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΓΕΝΟΣΗΜΑ;

Εικόνα για το άρθρο “ΕΣΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΓΕΝΟΣΗΜΑ;”

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης και ενδυνάμωσης των ανθρώπων που ζουν με HIV, η “Θετική Φωνή” δημοσιεύει ένα νέο φυλλάδιο με πληροφορίες σχετικά με τα γενόσημα φάρμακα. Το φυλλάδιο δίνει απαντήσεις σε μερικά βασικά ερωτήματα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των γενοσήμων, καθώς και για τους μύθους και τις αλήθειες που τα συνοδεύουν. Η διανομή του θα γίνεται σε όλες τις Μονάδες Λοιμώξεων της χώρας.

 

Τι είναι τα γενόσημα φάρμακα;

Τα γενόσημα φάρμακα είναι όμοια εγκεκριμένων φαρμάκων που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά και έχουν ίδια χαρακτηριστικά δοσολογίας, αποτελεσματικότητας, ποιότητας και τρόπου χορήγησης με τα εγκεκριμένα πρωτότυπα φάρμακα. Περιέχουν την ίδια δραστική ουσία και η τιμή τους είναι συνήθως πολύ χαμηλότερη σε σχέση με τις τιμές των πρωτοτύπων.

 

Είναι εξίσου ασφαλή και αποτελεσματικά με τα πρωτότυπα;

Τα γενόσημα φάρμακα παράγονται και ελέγχονται σύμφωνα με τα ίδια αυστηρά πρότυπα ποιότητας, αποτελεσματικότητας και ασφάλειας με τα πρωτότυπα, έτσι ώστε να είναι θεραπευτικά ισοδύναμα. Επίσης παρασκευάζονται σε επιθεωρημένες και πιστοποιημένες εγκαταστάσεις, σε απολύτως ελεγχόμενες συνθήκες.

 

Ελέγχονται και από ποιον φορέα;

H παραγωγή και διάθεση των πρωτότυπων, αλλά και των γενόσημων φαρμάκων υπόκειται σε δειγματοληπτικούς και καθολικούς ελέγχους, τόσο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) στην Ελλάδα, όσο και άλλων οργανισμών στο εξωτερικό (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α.)

 

Γιατί είναι φθηνότερα τα γενόσημα φάρμακα σε σχέση με τα πρωτότυπα;

Τα πρωτότυπα φάρμακα έχουν υψηλότερες τιμές από τα γενόσημα, διότι στο κόστος ανάπτυξής τους περιλαμβάνονται υψηλές δαπάνες για την έρευνα, την τεχνολογία και τις κλινικές μελέτες. Για αυτό το λόγο απολαμβάνουν μια περίοδο προστασίας, κατά τη διάρκεια της οποίας δε μπορούν να κυκλοφορήσουν όμοια φάρμακα (γενόσημα). Τα γενόσημα φάρμακα αντιθέτως, έχουν μικρότερο κόστος ανάπτυξης, διότι βασίζονται σε ήδη δοκιμασμένη τεχνολογία.

 

Ποιος ο ρόλος των γενοσήμων στην αντιμετώπιση του HIV στην Ελλάδα;

Οι ελληνικές και διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν τη χρήση γενοσήμων φαρμάκων εφόσον δεν αντικαθιστούν αλλάζουν τη φαρμακευτική ουσία που ήδη παίρνεις.

Αυτό σημαίνει πως εσύ θα συνεχίσεις να παίρνεις την ίδια δραστική ουσία αλλά με χαμηλότερο κόστος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και παράλληλα το κράτος θα εξοικονομήσει πόρους για να βάλει περισσότερα οροθετικά άτομα σε θεραπεία και να χρησιμοποιήσει νέα και καινοτόμα αντιρετροϊκά φάρμακα όπου κρίνουν σκόπιμο οι γιατροί.

 

Και αν ο γιατρός μου μου προτείνει να πάρω γενόσημο αντιρετροϊκό φάρμακο;

Ο γιατρός σου γνωρίζει το πλήρες ιστορικό σου και είναι σε θέση να κρίνει αν υπάρχει λόγος να πάρεις γενόσημο σκεύασμα. Αυτό δε σημαίνει πως θα αλλάξεις θεραπεία, αφού θα συνεχίσεις να παίρνεις την ίδια δραστική ουσία. Μπορείς να συζητήσεις μαζί του οποιαδήποτε απορία έχεις, αναφορικά με τα γενόσημα, την αποτελεσματικότητά και την ασφάλειά τους.

Βρείτε εδώ το φυλλάδιο.