30 Απριλίου 2018

ΣΚΕΨΟΥ ΠΩΣ ΕΡΓΑΖΕΣΑΙ ΣΤΟ ΣΕΞ

Εικόνα για το άρθρο “ΣΚΕΨΟΥ ΠΩΣ ΕΡΓΑΖΕΣΑΙ ΣΤΟ ΣΕΞ”

*Του Γιώργου Τσιακαλάκη, Υπεύθυνου Επικοινωνίας & Προάσπισης Δικαιωμάτων, “Θετική Φωνή”

Σκέψου πως αυτή είναι η εργασία σου. Σκέψου πως έτσι επέλεξες να ζεις και να εξασφαλίζεις το εισόδημά σου. Κερδίζεις κάθε μέρα την αξιοπρέπειά σου σε ένα περιβάλλον που τίποτα δε σου έχει χαριστεί. Περιθωριοποίηση, στιγματισμός, παράνομη εργασία, οικονομική εκμετάλλευση, όχι μόνο από κυκλώματα προστασίας, αλλά και από δικηγόρους, από την αστυνομία, από έναν θλιβερό κύκλο εκμετάλλευσης που έχει στηθεί για να συντηρεί και να συντηρείται από το σκοτάδι στο οποίο εργάζεσαι.

Το πρωί της 27ης Απριλίου βρεθήκαμε σε ημερίδα που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων για την καταπολέμηση της πορνείας. Ανεξάρτητα από τις προθέσεις, αυτός ήταν ο τίτλος: για την καταπολέμηση. Σκέψου πως ήσουν εκεί. Σκέψου πως παρακολουθούσες σιωπηλά επί δύο ώρες πολιτικούς, “επιστήμονες” και “ειδικούς” να μιλάνε για εσένα με τον πιο στιγματικό και φοβικό λόγο, στο όνομα της προστασίας των δικαιωμάτων σου. Σκέψου να χαρακτηρίζουν αναξιοπρεπή τη δουλειά σου, να σε χαρακτηρίζουν “αντικείμενο” κοιτώντας σε ευθυτενώς στα μάτια. Σκέψου να παρουσιάζουν συγκλονισμένοι την ορολογία που χρησιμοποιούν οι “ανήθικοι” πελάτες σε αυτό τον “εξωτικό κόσμο” όπου ζεις, ως ο “άλλος” που χρήζει ανθρωπολογικής μελέτης από ειδικούς που είναι ανώτεροι από εσένα. Μα σκέφτεσαι πως δεν είσαι ο “άλλος”, είσαι η ζωή που επέλεξες να ζεις. Σκέψου να σου λένε με φωνή γεμάτη αυτοπεποίθηση ότι δεν έχεις βούληση, ότι δεν έχεις δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, ότι οι μόνοι ικανοί να αποφασίσουν για εσένα, να σε “προστατεύσουν” είναι αυτοί. Μα πάλι αυτόκλητοι προστάτες;

Σκέψου πως όλα μπορούν να αλλάξουν. Σκέψου πως όλο και περισσότεροι φωτεινοί άνθρωποι της επιστήμης, της κοινωνίας των πολιτών και της πολιτικής, όχι μόνο αναγνωρίζουν το δικαίωμά σου στην εργασία στο σεξ, αλλά υποστηρίζουν πλέον χωρίς ενοχικά σύνδρομα και λειάνσεις τη συγκεκριμένη θέση στη δημόσια σφαίρα. Αυτή ήταν η κοινή διαπίστωση που αναδείχθηκε στην ημερίδα που διοργάνωσε το 2017 η “Θετική Φωνή” με τη συμμετοχή του Υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, της Γενικής Γραμματείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βουλευτών, οργανώσεων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και κυρίως με τη συμμετοχή των ίδιων των εργαζόμενων στο σεξ. Σκέψου πως μπορείς να χειραφετηθείς και να διεκδικήσεις και πάλι την ορατότητά σου, να διεκδικήσεις να βρεθείς στο φως της νομιμότητας, να αναγνωριστεί το επάγγελμά σου όπως κάθε άλλο επάγγελμα, χωρίς τις ηθικολογικές προσεγγίσεις του παρελθόντος, χωρίς πατροναρίσματα, χωρίς παράνομους και θεσμικούς νταβατζήδες.

Η χρονική αυτή στιγμή είναι μία μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα ώστε να δώσει τέλος στην υποκρισία που έχει στραγγαλίσει το νομοθετικό πλαίσιο για την εργασία στο σεξ και μαζί με αυτό τους ανθρώπους που εργάζονται στο συγκεκριμένο κλάδο. Μετά τη θέσπιση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, τη νομοθετική πρωτοβουλία για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλους, τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, το έδαφος είναι πρόσφορο όσο ποτέ για να συζητήσουμε χωρίς παρωπίδες και ιδεοληψίες για τις ζωές και τα δικαιώματα χιλιάδων ανθρώπων που εργάζονται στο σεξ. Για εσένα. Η ισότητα των φύλων και η ισότητα των ανθρώπων ανεξαρτήτως ταυτότητας φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, καταγωγής και θρησκείας υπηρετείται από τη διασφάλιση των ίσων δικαιωμάτων, όχι από τη φασίζουσα προσέγγιση “θα αποφασίσω εγώ για εσένα, χωρίς εσένα”. Σε αυτό το πλαίσιο, τα Υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης θα πρέπει να βρουν το πολιτικό θάρρος και να αναθεωρήσουν το νομοθετικό πλαίσιο στην κατεύθυνση της αναγνώρισης της εργασίας στο σεξ ως κάθε άλλο επάγγελμα. Με την προϋπόθεση ότι σε αυτή τη διαδικασία, σε αυτό το διάλογο, κεντρική θέση θα έχεις εσύ. Σκέψου πως μπορούμε να το επιτύχουμε.