23 Μαΐου 2018

ΟΙ “ΟΜΟΚΕΝΤΡΟΙ ΚΥΚΛΟΙ” ΥΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ

Εικόνα για το άρθρο “ΟΙ “ΟΜΟΚΕΝΤΡΟΙ ΚΥΚΛΟΙ” ΥΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ”

Η “Θετική Φωνή” υποδέχεται στη σειρά ανοιχτών συζητήσεων “Ομόκεντροι Κύκλοι” το θεατρικό συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη, την Τρίτη 5 Ιουνίου 2018, στις 19:00, στο Polis Art Cafe (Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα).

Με τη συμμετοχή του κοινού, ο μεταφραστής, δοκιμιογράφος και θεατρικός συγγραφέας αναπτύσσει τις σκέψεις του σε πρώτο πρόσωπο για την τέχνη, την κοινωνία, την πολιτική, τη σύγχρονη Ελλάδα.

Ο Δημήτρης Δημητριάδης είναι μία από τις σπουδαιότερες πνευματικές προσωπικότητες της χώρας. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1944. Το 1963, με υποτροφία του βελγικού κράτους, σπούδασε θέατρο και κινηματογράφο στις Βρυξέλλες, στο Εθνικό Ινστιτούτο Τεχνών Θεάματος (INSAS). Το 1968 ανέβηκε στο Παρίσι, στο Théâtre de la Commune d’ Aubervilliers από τον Πατρίς Σερό το πρώτο θεατρικό του έργο, Η Τιμή της Ανταρσίας στην Μαύρη Αγορά (1965-66). Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1971, ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη μετάφραση. Μετέφρασε: Ζαν Ζενέ, Ζαν Πολ Σαρτρ, Μορίς Μπλανσό, Ζωρζ Μπατάιγ, Κώστα Αξελό, Γκόμπροβιτς, Μολιέρο, Μισέλ Μπιτόρ, Σαίξπηρ, Μαργκερίτ Ντιράς, Κουρτελέν, Μέτερλινκ, Ονορέ ντε Μπαλζάκ, Κολτές, Σάμιουελ Μπέκετ, Τένεσι Ουίλιαμς, καθώς και αρχαίο δράμα: Αισχύλο (Ορέστεια) και Ευριπίδη (Φοίνισσες, Ιππόλυτος, Ελένη, Ιφιγένεια εν Ταύροις (τραγωδία)). Το προσωπικό του έργο ξεκίνησε το 1978 με το πεζογράφημα «Πεθαίνω σαν χώρα» και ακολούθησε το 1980 η ποιητική ενότητα Κατάλογοι 1-4. Παράλληλα συνέγραψε πολλά θεατρικά έργα.