11 Ιουνίου 2018

ΣΥΖΗΤΗΣΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ PREP ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ PRIDE WEEK

Εικόνα για το άρθρο “ΣΥΖΗΤΗΣΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ PREP ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ PRIDE WEEK”

Η Προφύλαξη πριν από την Έκθεση (PrEP) και η πρόσβασή σε αυτήν, βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Ιουνίου, στο Ρομάντσο στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Pride Week.

Την εκδήλωση συντόνισαν ο Επιδημιολόγος και Σύμβουλος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας Δρ. Γιάννης Μαμελετζής και ο Διευθυντής των Κέντρων Πρόληψης και Εξέτασης “Checkpoint” Σοφοκλής Χανός. Από κοινού παρουσίασαν στο κοινό πληροφορίες σχετικά με την PrEP και τη συμβολή της στην αναχαίτιση του HIV σε χώρες του εξωτερικού όπου είναι διαθέσιμη όπως στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στη Γαλλία, στη Νορβηγία, στη Νότια Αφρική, στη Σκωτία και στην Πορτογαλία.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος συμμετείχε στην εκδήλωση και αναγνώρισε στο χαιρετισμό του την ανάγκη άμεσης και ευρείας διάθεσης της PrEP σε όσους επιθυμούν να τη λάβουν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση του HIV την επόμενη πενταετία.

O Dr. Jake Bayley μοιράστηκε την εμπειρία του από τη διάθεση της PrEP σε άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες στο Λονδίνο, τις πιέσεις που ασκούνται για τη χορήγησή της μέσω του NHS και πώς η προφυλακτική θεραπεία συνέβαλε καθοριστικά τα τελευταία χρόνια στη μείωση του επιπολασμού του HIV στους Α.Σ.Α. στην πρωτεύουσα της Βρετανίας.

Αμέσως μετά ακολούθησε συζήτηση με άτομα που λαμβάνουν PrEP είτε από το πιλοτικό πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με τα “Checkpoint”, είτε την προμηθεύονται από το διαδίκτυο. Η συζήτηση κινήθηκε στο βαθμό γνώσης και ευαισθητοποίησης της LGBT κοινότητας στην Ελλάδα για την PrEP, στα κίνητρα και τις προσδοκίες των ατόμων που τη λαμβάνουν, καθώς και στις ανησυχίες τους για την απρόσκοπτη πρόσβαση στη χορήγησή της.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκε η ταινία “PrEP17” του Γερμανού Nicholas Feustel, που περιγράφει τη διείσδυση της PrEP στους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες στο Λονδίνο τα τελευταία χρόνια και τη συμβολή της στην αναχαίτιση του HIV, παρά το γεγονός ότι η προφυλακτική θεραπεία εξακολουθεί να μη διατίθεται δωρεάν μέσω του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Η εκδήλωση για την PrEP πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της Διεθνούς Ένωσης των Παρόχων Φροντίδας για το AIDS (IAPAC), του Δήμου Αθηναίων, του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας “Θετική Φωνή”, των Κέντρων Πρόληψης και Εξέτασης “Checkpoint” και του Athens Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας. Υποστηρικτής επικοινωνίας ήταν το Antivirus.