15 Ιουνίου 2018

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΤΟ ΦΕΚ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΟΡΟΘΕΤΙΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εικόνα για το άρθρο “ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΤΟ ΦΕΚ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΟΡΟΘΕΤΙΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ”

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως της 12ης Ιουνίου 2018, η τροπολογία που αποκαθιστά την πρόσβαση των οροθετικών ατόμων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω της ποσόστωσης 5% για χρονίως πάσχοντες.

Πιο συγκεκριμένα, με το νόμο 4547 «Αναδιοργάνωση των Δομών Υποστήριξης της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Άλλες Διατάξεις» που ψηφίστηκε πρόσφατα, ορίζεται μεταξύ άλλων ρητά ότι δικαιούχοι του κοινωνικού μέτρου είναι όχι μόνο τα άτομα που έχουν εμφανίσει το σύνδρομο AIDS, αλλά στο σύνολό τους οι διαγνωσθέντες με HIV υπό αντιρετροϊκή θεραπεία.

Επίσης στο νόμο αναφέρεται ότι “οι υποψήφιοι που εμπίπτουν στις διατάξεις και για τους οποίους έχει εκδοθεί απορριπτική απόφαση της ΕΕ του ΚΕΣΥ και επιθυμούν να είναι υποψήφιοι το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 δικαιούνται από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση σε μια από τις Επταμελείς Επιτροπές των Νοσοκομείων προκειμένου να τους εκδοθεί Πιστοποιητικό Διαπίστωσης Πάθησης”.

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας είχε αντιδράσει άμεσα και δυναμικά μόλις διαπιστώθηκε το πρόβλημα, αποστέλλοντας ανοιχτή επιστολή στα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας και ζητώντας συνάντηση με τις αρμόδιες διευθύνσεις και επιτροπές.

Υπενθυμίζεται ότι με την Κοινή Υπουργική Απόφαση της 25ης Οκτωβρίου 2017, οριζόταν πως χρήση του δικαιώματος της εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με ποσόστωση μπορούν να κάνουν «πάσχοντες από σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS) υπό αντιρετροϊκή θεραπεία, με εξατομικευμένη κρίση της επιτροπής εξέτασης ενστάσεων». Ως αποτέλεσμα, οι αιτήσεις με τα δικαιολογητικά των υποψηφίων που ζουν με HIV διαβιβάζονταν από τις Ειδικές Επταμελείς Επιτροπές των νοσοκομείων στην αρμόδια Επιτροπή Εξέτασης Ενστάσεων του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.) και απορρίπτονταν με την αιτιολογία ότι η πάθησή τους δεν εμπίπτει στις διατάξεις της Κ.Υ.Α., καθώς σύμφωνα με τον ιατρικό τους φάκελο δεν πάσχουν από AIDS.