15 Ιουνίου 2018

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΧΡΟΝΙΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΞΕΝΩΝΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

Εικόνα για το άρθρο “ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΧΡΟΝΙΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΞΕΝΩΝΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ”

Με επιστολή τους προς το Δήμο Ηλιούπολης, ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδας «Προμηθέας» και ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» καλούν τους αρμόδιους να τροποποιήσουν άμεσα τα κριτήρια φιλοξενίας στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Η ΑΓΙΑ ΤΑΒΙΘΑ» του Κέντρου Αγωγής, Φροντίδας και Αλληλεγγύης του Δήμου.

Βάσει του αποσπάσματος των πρακτικών της συνεδρίασης του συγκεκριμένου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου στις 16 Μαΐου 2018, δε γίνονται δεκτά για φιλοξενία ηλικιωμένα άτομα τα οποία πάσχουν από μεταδοτικές νόσους, όπως ο HIV και οι ηπατίτιδες Β και C.

Με δεδομένο ότι οι συγκεκριμένες χρόνιες παθήσεις δε μεταδίδονται με την κοινωνική επαφή, την κοινή χρήση οικιακών σκευών, κλινοσκεπασμάτων, ειδών υγιεινής και άλλων αντικειμένων, ο αποκλεισμός των πασχόντων από τη φιλοξενία στον ξενώνα του Δήμου Ηλιούπολης αποτελεί κατάφορη διάκριση και δεν υπηρετεί κανέναν αντικειμενικό σκοπό πέραν του περαιτέρω στιγματισμού των ασθενών και της ανακύκλωσης στερεοτύπων.

Για τους παραπάνω λόγους και σε συνέχεια αντίστοιχων αποφάσεων όπως η πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων να κάνει δεκτά οροθετικά άτομα στους ξενώνες φιλοξενίας του Κ.Υ.Α.Δ.Α. από την 1η Δεκεμβρίου 2014, οι δύο σύλλογοι καλούν το Δήμο Ηλιούπολης να αναθεωρήσει αυτό τον άδικο αποκλεισμό.