Το Κοινωφελές Ίδρυμα Λάτση υποστηρίζει για δεύτερη χρονιά την προσπάθεια των “Checkpoint” να προάγουν την πρόληψη, την τακτική εξέταση και τη σεξουαλική υγεία.
Τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης “Checkpoint” έχουν διενεργήσει μέχρι σήμερα πάνω από 90.000 δωρεάν εξετάσεις για HIV, ηπατίτιδες Β και C και σύφιλη σε 65.000 ωφελούμενους. Το 45% των ατόμων αυτών δεν είχε κάνει αντίστοιχη εξέταση ποτέ στο παρελθόν. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει την ανάγκη περαιτέρω ευαισθητοποίησης του πληθυσμού, αλλά και την αναγκαιότητα ύπαρξης και αναβάθμισης αντίστοιχων πρωτοβουλιών. Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΚΕΕΛΝΠΟ, την τελευταία τριετία στα «Checkpoint» καταγράφηκε πάνω από το 30% των νέων διαγνώσεων HIV στη χώρα. To ποσοστό επιτυχούς διασύνδεσης των ατόμων με αντιδρών αποτέλεσμα με το εθνικό σύστημα υγείας ξεπερνά το 95%.
Οι δομές έχουν επίσης διανείμει περισσότερα από 5.000.000 δωρεάν προφυλακτικά σε όλη την Ελλάδα, παρέχουν δωρεάν σύνεργα ασφαλούς χρήσης στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών και υλοποιούν καμπάνιες και δράσεις ενημέρωσης του κοινού για θέματα ασφαλέστερου σεξ. Μέσω ενός ευρέος προγράμματος εργασίας στο δρόμο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, προσεγγίζουν και αναπτύσσουν σχέσεις εμπιστοσύνης και ενδυνάμωσης στη βάση των ομοτίμων με ευάλωτες στον ΗΙV κοινωνικές ομάδες όπως άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, εργαζόμενους και εργαζόμενες στο σεξ, τρανς άτομα, κρατούμενους και αποφυλακισμένους και άπορους και άστεγους συμπολίτες μας.
Ένα από τα σημαντικότερα μηνύματα που πρεσβεύουν και επικοινωνούν τα “Checkpoint” αφορά στην επιστημονική τεκμηρίωση ότι τα οροθετικά άτομα που λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή και επιτυγχάνουν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο δε μπορούν πρακτικά να μεταδώσουν τον HIV στους ερωτικούς τους συντρόφους (Undetectable = Untransmittable). Για το λόγο αυτό, το U=U και η θεραπεία ως πρόληψη αποτελούν δύο από τα πιο σημαντικά μέσα αναχαίτισης της επιδημίας και στην Ελλάδα.
Η στενή συνεργασία του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας “Θετική Φωνή” και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Λάτση αναπτύσσεται στο πλαίσιο των δράσεων κοινωνικής πρόνοιας του Ιδρύματος και υπηρετεί την καταπολέμηση του στίγματος, των στερεοτύπων και των διακρίσεων και την προαγωγή της σεξουαλικής αγωγής και υγείας.