22 Ιουνίου 2018

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΔΡΑΣΗ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΕΞ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ

Εικόνα για το άρθρο “ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΔΡΑΣΗ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΕΞ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ”

Συνολικά 15 γυναίκες που εργάζονται στο σεξ έκαναν δωρεάν Τεστ Παπανικολάου και 21 γυναίκες έκαναν εξέταση στήθους, στο πλαίσιο της κοινής δράσης που υλοποίησαν στις 20 Ιουνίου στο κέντρο ημέρας του “Red Umbrella Athens”, o Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών και ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Επίσης ένας χειρούργος μαστού και ένας ογκολόγος – γυναικολόγος από το αντικαρκινικό – ογκολογικό νοσοκομείο Αθηνών «Άγιος Σάββας» ενημέρωσαν τις γυναίκες για τον καρκίνο του μαστού και το γυναικολογικό καρκίνο, τον προσυμπτωματικό έλεγχο, την αυτοεξέταση, τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης στη θεραπεία και την αναπαραγωγική υγεία.

Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 4.000 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού, ενώ η συγκεκριμένη μορφή αποτελεί το 24% των νεοπλασιών στις γυναίκες. Πρόκειται για την πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες ηλικίας 45 έως 60 ετών.

Οι εργαζόμενες στο σεξ στο κέντρο της Αθήνας αποτελούν μία από τις πιο ευάλωτες ομάδες, καθώς αναγκάζονται στην πλειοψηφία τους να εργάζονται σε καθεστώς παρανομίας, βιώνουν συνθήκες ακραίας φτώχιας και δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες πρόληψης, φροντίδας και περίθαλψης. Ακριβώς για αυτό το λόγο, η συγκεκριμένη παρέμβαση θα συμβάλει στην ενδυνάμωση και ενθάρρυνσή τους προκειμένου να αξιοποιήσουν μεθόδους πρόληψης και αυτοεξέτασης.

Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας των δύο συλλόγων ασθενών, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού και ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού για θέματα υγείας και πρόληψης.