Το Παγκόσμιο Συνέδριο AIDS που πραγματοποιείται από τις 23 έως τις 27 Ιουλίου 2018 στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα ζητημάτων και προκλήσεων που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του HIV, ανάμεσά τους και τα δικαιώματα των εργαζόμενων στο σεξ.
Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018, διοργανώνεται ειδική εκδήλωση με τίτλο “Αντίκτυπος της νομοθεσίας, των πολιτικών και άλλων πρακτικών στην ευαλωτότητα των εργαζομένων στο σεξ απέναντι στον HIV και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους”.
Στο στρογγυλό τραπέζι συμμετέχουν με ομιλίες και παρουσιάσεις ακτιβιστές και ακτιβίστριες από χώρες που παρουσιάζουν μεταξύ τους μία ευρεία διακύμανση στη νομοθετική αντιμετώπιση της εργασίας στο σεξ, από την πλήρη απαγόρευση έως την ποινικοποίηση του πελάτη. Μαζί με τους εκπροσώπους από την Ινδία, τις Η.Π.Α., το Καμερούν, το Μεξικό και τη Γαλλία, η Άννα Κουρουπού, μέλος της ομάδας του “Red Umbrella Athens”, μέσα από μία βιωματική ομιλία θα παρουσιάσει τις αδυναμίες του νομοθετικού πλαισίου στην Ελλάδα το οποίο στην πράξη ωθεί τους εργαζόμενους στο σεξ στην παράνομη εργασία, καθώς και την πρόταση αναθεώρησής του που προωθεί η “Θετική Φωνή”.
Οι διεθνείς οργανισμοί υγείας και η κοινωνία των πολιτών συμφωνούν και διακηρύττουν ότι η άρση των ποινικών κυρώσεων και περιορισμών είναι καίριας σημασίας για την προαγωγή της υγείας και της ευημερίας των εργαζομένων στο σεξ, καθώς συμβάλει σημαντικά στη μείωση του βαθμού ευαλωτότητάς τους στον HIV. Ενώ οι όροι που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή των νομοθετικών πλαισίων ποικίλλουν (νομιμοποίηση, αποποινικοποίηση, πολιτικές και πρακτικές που δεν αφορούν ειδικά την εργασία στο σεξ, όπως οι πολιτικές για τα ναρκωτικά, οι νόμοι περί μετανάστευσης κ.λπ.), οι εκκλήσεις για μεταρρύθμιση υπηρετούν κοινούς στόχους και αρχές με κοινό παρανομαστή την αναγνώριση, το σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο σεξ. Η συγκεκριμένη δορυφορική διοργάνωση του Παγκόσμιου Συνεδρίου AIDS θα παρουσιάσει τις πτυχές διαφορετικών νομικών πλαισίων και θα υποβάλει συστάσεις σχετικά με τις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναληφθούν στην κατεύθυνση της κοινωνικής συμπερίληψης και της προστασίας της υγείας των εργαζόμενων στο σεξ.
Το στρογγυλό τραπέζι διοργανώνεται από τις οργανώσεις Global Network of Sex Work Projects (NSWP), International Committee on the Rights of Sex Workers in Europe (ICRSE), Sex Workers’ Rights Advocacy Network in EECA (SWAN) και PROUD.