6 Σεπτεμβρίου 2018

ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ

Εικόνα για το άρθρο “ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ”

Με αφορμή τη δημόσια συζήτηση που επανέρχεται στο προσκήνιο για τα οφέλη του εμβολιασμού στην υγεία του ατόμου και στη δημόσια υγεία εν γένει, ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» και ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» επισημαίνουν και πάλι την ανάγκη πιο συστηματικής και σε βάθος ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για το θέμα και τις παραμέτρους του.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η επιδημία της ιλαράς κατέγραψε ρεκόρ οχταετίας στην Ευρώπη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, με 41.000 καταγεγραμμένα περιστατικά, ενώ σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 2.200 την ίδια περίοδο στην Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο. η πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει το ζήτημα με μία ολιστική προσέγγιση, η οποία θα περιλαμβάνει:

– Επικαιροποίηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, ώστε να διασφαλίζεται η δωρεάν πρόσβαση στον εμβολιασμό για τις ομάδες που προτείνονται από τις διεθνείς και ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες.

– Αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης σε ομάδες με ιδιαίτερα κοινωνικά χαρακτηριστικά, όπως οι Ρομά, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

– Ενημέρωση γονέων, κηδεμόνων και μαθητών, καθώς και των επαγγελματιών υγείας για τα οφέλη του εμβολιασμού από καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό.

– Εκστρατείες ευαισθητοποίησης προς το γενικό πληθυσμό.

Σε αυτή την προσπάθεια, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύτιμο σύμμαχο έναντι της παραπληροφόρησης που συχνά παραμένει ανεξέλεγκτη στο διαδίκτυο. Το μήνυμα είναι σαφές και επιστημονικά τεκμηριωμένο. Τα εμβόλια είναι ασφαλή, είναι αποτελεσματικά, υπόκεινται σε συνεχείς ελέγχους, συμβάλουν στη διαφύλαξη της υγείας των ατόμων και της δημόσιας υγείας και οι πραγματικές ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με την χορήγησή τους είναι ελάχιστες και σίγουρα καταγεγραμμένες και αξιολογημένες. Οποιοσδήποτε αντίλογος που δε βασίζεται στην επιστημονική τεκμηρίωση είναι παραπλανητικός και αν υποτιμηθεί, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία.