13 Σεπτεμβρίου 2018

Παρέμβαση της Θετικής Φωνής σχετικά με τον εμβολιασμό για τον ιό HPV

Εικόνα για το άρθρο “Παρέμβαση της Θετικής Φωνής σχετικά με τον εμβολιασμό για τον ιό HPV”

Με επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας “Θετική Φωνή” χαιρετίζει την αναθεώρηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών Ενηλίκων, σύμφωνα με τον οποίο, το εμβόλιο για τον HPV συστήνεται και αποζημιώνεται για γυναίκες αλλά και άνδρες πλέον έως 26 ετών με HIV λοίμωξη, καθώς και για άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες έως την ίδια ηλικία.

Η “Θετική Φωνή” σημειώνει ωστόσο πως στην πράξη η συνταγογράφηση του εμβολίου για τις παραπάνω κατηγορίες εξακολουθεί να μην είναι εφικτή, λόγω των ηλικιακών φίλτρων που έχουν εφαρμοσθεί από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στο ηλεκτρονικό σύστημα. Ως αποτέλεσμα, άτομα άνω των 18 ετών στερούνται της δυνατότητας δωρεάν εμβολιασμού, παρά τη ρητή πρόβλεψη στο Εθνικό Πρόγραμμα. Για το θέμα αυτό, ο Σύλλογος έχει αποστείλει σχετική επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κ. Μπερσίμη στις 6 Μαρτίου 2018, χωρίς όμως να έχει επιλυθεί μέχρι στιγμής.

Επιπλέον, η “Θετική Φωνή” ζητά να βρεθεί και να εφαρμοστεί εναλλακτική αιτιολόγηση της συνταγογράφησης για τους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες με αντιστοίχιση στην ταξινόμηση ICD-10, προκειμένου να μην καταχωρείται ο σεξουαλικός προσανατολισμός στο ηλεκτρονικό σύστημα. Η συγκεκριμένη πρακτική μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για κάποια άτομα στην απόφασή τους να εμβολιαστούν. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να εφαρμοστεί μία λύση με γνώμονα το σεβασμό στα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα του κάθε πολίτη.