21 Σεπτεμβρίου 2018

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ VANESSA CAMPOS – ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ, ΤΡΑΝΣ ΑΤΟΜΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΣΕΞ

Εικόνα για το άρθρο “ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ VANESSA CAMPOS – ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ, ΤΡΑΝΣ ΑΤΟΜΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΣΕΞ”

Ένα πρόσφατο περιστατικό δολοφονίας μετανάστριας εργαζόμενης στο σεξ στη Γαλλία, της Vanessa Campos, επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη κοινωνικής συμπερίληψης μίας από τις πιο περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα.

Στα περισσότερα κράτη της Ευρώπης, εφαρμόζεται κατασταλτική νομοθεσία για την εργασία στο σεξ. Ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι ωθούνται στην παρανομία με σημαντικές επιπτώσεις για την υγεία και την ασφάλειά τους, αλλά και για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια εν γένει.

Στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι το «επάγγελμα του εκδίδεσθαι» αναγνωρίζεται ως νόμιμο, στην πράξη θέτει υπέρμετρους περιορισμούς που καθιστούν σχεδόν αδύνατη τη νόμιμη εργασία. Στη Σουηδία, στη Νορβηγία και στη Γαλλία εφαρμόζεται το μοντέλο της ποινικοποίησης του πελάτη, το οποίο υψώνει και πάλι σημαντικά προσχώματα στην κοινωνική ενσωμάτωση των εργαζόμενων στο σεξ. Τέλος, σε χώρες όπως η Ρωσία, η Ουκρανία, η Αλβανία και η Σλοβενία, η εργασία στο σεξ συνιστά πράξη παράνομη και οι εργαζόμενοι στοχοποιούνται και διώκονται.

Σε αυτό το γκρίζο χάρτη, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» και ο πρωτοβάθμιος φορέας πρόληψης και ενδυνάμωσης εργαζόμενων στο σεξ «Red Umbrella Athens» ενώνουν τη φωνή τους με οργανώσεις από όλη την Ευρώπη και επαναφέρουν το κρίσιμο αίτημα για την αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου που ρυθμίζει την εργασία στο σεξ, σε μία κατεύθυνση άρσης των εμποδίων που ωθούν τα άτομα στο περιθώριο και στην παρανομία και τα καθιστούν ευάλωτα στη βία και την εκμετάλλευση. Ο θάνατος της Vanessa Campos ας γίνει το σύμβολο της κινητοποίησης για την κοινωνική ενσωμάτωση των τρανς ατόμων και των εργαζόμενων στο σεξ, σε ένα περιβάλλον αποδοχής και ενδυνάμωσης.

Διαβάστε εδώ το δελτίο τύπου των οργανώσεων.