8 Οκτωβρίου 2018

Δημοσιογραφικοί παραλληλισμοί που μολύνουν τις ζωές μας

Εικόνα για το άρθρο “Δημοσιογραφικοί παραλληλισμοί που μολύνουν τις ζωές μας”

Με αφορμή το άρθρο του Γ. Παπαδόπουλου – Τετράδη με τίτλο «Μολύνει με AIDS τη χώρα η κυβέρνηση» στην ιστοσελίδα «Liberal», η “Θετική Φωνή” εκφράζει την έντονη αντίθεσή της σε τέτοιου είδους παραλληλισμούς που το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να αναπαράγουν στερεότυπα αναφορικά με τις χρόνιες παθήσεις.

Όσοι αρθρώνουμε δημόσιο λόγο υποχρεούμαστε να αντιλαμβανόμαστε τη βαρύτητα και τις επιπτώσεις των λεγομένων μας και την παιδευτική διάσταση του ρόλου μας. Αντίστοιχες δημόσιες τοποθετήσεις δημιουργούν συνειρμούς που εντείνουν το φόβο και προσδίδουν μία τιμωρητική και κακοποιητική διάσταση στο HIV/AIDS. Με αυτό τον τρόπο συμβάλλουν στην αναπαραγωγή μίας εσφαλμένης εικόνας ότι οι άνθρωποι με HIV είναι άτομα «μολυσμένα», άτομα χωρίς ελπίδα, άτομα ενδεχομένως επικίνδυνα.

Η αλήθεια είναι ότι ο HIV δε μεταδίδεται με την κοινωνική επαφή, η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι που ζούμε με HIV και λαμβάνουμε αντιρετροϊκή θεραπεία όχι μόνο έχουμε προσδόκιμο επιβίωσης εφάμιλλο με του γενικού πληθυσμού, αλλά είμαστε και μη μεταδοτικοί, η αλήθεια είναι ότι το HIV/AIDS είναι πλέον υπό συνθήκες μία χρόνια νόσος και όχι καταληκτική.

Η αλήθεια είναι ότι χρειαζόμαστε τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια να αποτινάξουμε από τις ζωές μας το στίγμα και το φόβο προηγούμενων δεκαετιών. Για το λόγο αυτό, καλούμε όσους εκφέρουν δημόσιο λόγο να αποφεύγουν παραλληλισμούς αρνητικών εκτιμήσεων και καταστάσεων με νόσους εν είδει “τιμωρίας”, αναλογιζόμενοι τους ανθρώπους που ζούμε με αυτές τις παθήσεις.