7 Νοεμβρίου 2018

Η Θετική Φωνή συμμετέχει στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας

Εικόνα για το άρθρο “Η Θετική Φωνή συμμετέχει στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας”

Η Θετική Φωνή συμμετέχει στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας με τίτλο «Συμβουλευτική Ψυχολογία και Κοινωνικά Ευάλωτες Ομάδες: Κάνοντας το Αόρατο Ορατό», το οποίο διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Βόλο, από τις 8 έως 11 Νοεμβρίου 2018.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, ο Σύλλογος έχει αναλάβει δύο παρουσιάσεις. Η πρώτη αφορά στο αναδυόμενο φαινόμενο του chemsex, της ψυχαγωγικής χρήσης ψυχοδραστικών ουσιών κατά τη σεξουαλική πράξη και στο πρώτο εγχείρημα διερεύνησης των δημογραφικών και επιδημιολογικών δεδομένων στον ελληνικό πληθυσμό. Η δεύτερη επιχειρεί μία προσέγγιση και κριτική θεώρηση των παραγόντων κινδύνου μετάδοσης του HIV σε άτομα που εργάζονται στο σεξ και στις παρεμβάσεις του πρωτοβάθμιου φορέα ενδυνάμωσης Red Umbrella Athens.

Το Συνέδριο εστιάζει στις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, συχνά «αόρατες» στο πλαίσιο της κυρίαρχης κουλτούρας, που έχουν περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση σε κοινωνικά και δημόσια αγαθά, βιώνουν τον στιγματισμό, την υποτίμηση, τον πολιτισμικό ρατσισμό αλλά και πρακτικές κοινωνικής καταπίεσης, περιθωριοποίησης και αποκλεισμού, με σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην ψυχική υγεία και στην ποιότητα ζωής τους. Συνήθως, πρόκειται για ανέργους, αστέγους, άτομα με αναπηρία ή/και χρόνια προβλήματα υγείας, άτομα με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, αποφυλακισμένους, χρήστες και πρώην χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, άτομα θρησκευτικών ή πολιτισμικών μειονοτήτων, ρομά/τσιγγάνους, μονογονεϊκές οικογένειες, ανήλικους παραβάτες, κακοποιημένες γυναίκες, ηλικιωμένους, θύματα εμπορίας (trafficking), πρόσφυγες, μετανάστες και παλιννοστούντες.

Το Συνέδριο συνδιοργανώνεται από τα Παιδαγωγικά Τμήματα Ειδικής Αγωγής, Προσχολικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον Κλάδο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας.