3 Δεκεμβρίου 2018

Οι πολιτικές μείωσης βλάβης για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών στο επίκεντρο σύσκεψης κορυφής

Εικόνα για το άρθρο “Οι πολιτικές μείωσης βλάβης για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών στο επίκεντρο σύσκεψης κορυφής”

Το ζήτημα των ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης εργασίας που πραγματοποίησαν την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» και το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα ευρήματα των πλέον πρόσφατων μελετών που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση, ανέδειξαν την ανάγκη εφαρμογής παρεμβάσεων πρόληψης και μείωσης της βλάβης σε ένα ολιστικό πλαίσιο, με αιχμή την αντιμετώπιση του προβλήματος της αστεγίας, την άμεση αύξηση της δωρεάν διανομής συνεπειών χρήσης με συνεργασία με τις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο πεδίο, την πρόσβαση στην υπηρεσίες περίθαλψης και θεραπείας, μια ουσιαστική παρέμβαση στις φυλακές, την επαναλειτουργία χώρων επιτηρούμενης χρήσης και την εκπόνηση εθνικού σχεδίου.

Σύμφωνα με τα προγράμματα «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» και «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ HCV/HIV», όπως παρουσιάστηκαν από την Επ. Καθηγήτρια Βάνα Σύψα, οι υπηρεσίες μείωσης βλάβης παραμένουν ανεπαρκείς και οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες διαβίωσης των χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών επιδεινώνονται διαρκώς, με προεκτάσεις και για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια. Το 29% των ωφελούμενων είναι άστεγοι, το 72% δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη, το 92% δεν εργάζεται και το 26% δε διαθέτει ταυτότητα ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο. Αντίστοιχα είναι τα ευρήματα της έρευνας «Xαρτογράφησης των Xρηστών Nαρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας», τα οποία παρουσιάστηκαν από τον Πρόεδρο του Προμηθέα Γιώργο Καλαμίτση, η οποία κατέγραψε ποσοστό αστεγίας 54,5%. Συγκριτικά με αντίστοιχη έρευνα που έλαβε χώρα το 2010 και το 2012 τα ευρήματα δείχνουν ότι τα προβλήματα που σχετίζονται με τους χρήστες στο κέντρο της Αθήνας, διαιωνίζονται, αυξάνουν και διαφοροποιούνται με ρυθμούς που επιβάλλουν την λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων.

Στη σύσκεψη που έγινε με την ευγενική φιλοξενία του Ευρωβουλευτή Μιλτιάδη Κύρκου, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, ο αναπληρωτής Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων Μαρία Στρατηγάκη, η Αντιπεριφερειάρχης Αττικής Ερμιόνη Κυπριανίδου και ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Συμμετείχαν επίσης βουλευτές και εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων, της επιστημονικής κοινότητας, των οργανισμών απεξάρτησης, υποκατάστασης και μείωσης βλάβης, της κοινωνίας των πολιτών και των χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών.

«Οι συνθήκες έχουν πλέον ωριμάσει για τη λειτουργία των χώρων ιατρικώς επιτηρούμενης χρήσης στην Αθήνα, καθώς σύσσωμη η πολιτική ηγεσία, τα κόμματα, η ακαδημαϊκή κοινότητα και η κοινωνία των πολιτών συμφωνούν σε αυτή την ανάγκη, απομένει ωστόσο η πολιτική βούληση» επεσήμανε η Καθηγήτρια ψυχιατρικής Μελπομένη Μαλλιώρη. Ο Πρόεδρος του «Προμηθέα» Γιώργος Καλαμίτσης τόνισε ότι «η κατασταλτική πολιτική εφαρμόστηκε για πάνω από δύο δεκαετίες στην Ελλάδα και έχει αποτύχει. Είναι ανάγκη να προσανατολιστούμε σε καινοτόμα εργαλεία που θα θέτουν στο επίκεντρο τον ίδιο το χρήστη και τα δικαιώματά του και θα υπηρετούν παράλληλα τη δημόσια υγεία». Ο Καθηγητής Άγγελος Χατζάκης αναγνώρισε πως «η εφαρμογή παρεμβάσεων μείωσης της βλάβης από τη χρήση ναρκωτικών είναι εφικτή, γεγονός που συμπεραίνεται από την ομόφωνη τοποθέτηση όλων των συμμετεχόντων». Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της «Θετικής Φωνής» Νίκος Δέδες δήλωσε πως «η αντιμετώπιση του ζητήματος απαιτεί μία ολιστική προσέγγιση που θα επεκτείνεται από την πρόληψη έως την επανένταξη και θα περιλαμβάνει τη θεραπεία, την κοινωνική υποστήριξη και την ενδυνάμωση των χρηστών». Σχολιάζοντας τα ερευνητικά ευρήματα που παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη, ο Αν. Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Κυριάκος Σουλιώτης τόνισε ότι «τα τεκμήρια που παρουσιάστηκαν και συγκεκριμένα η μέση αύξηση της ηλικίας των χρηστών αλλά και η εναλλαγή των σημεία χρήσης μας δείχνουν ότι ουσιαστικά πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους, τους οποίους απλά ωθούμε σε μετακίνηση από το ένα σημείο της πόλης στο άλλο – αυτό δεν είναι λύση!». Πρότεινε δε «τη σύνταξη μιας Λευκής Βίβλου, δεδομένου ότι πλέον έχουμε τα δεδομένα για να ασκήσουμε μια στοχευμένη και αποτελεσματική πολιτική στο πεδίο». Τέλος, το μέλος του ΔΣ του Δικτύου Ομότιμων Χρηστών, Χρήστος Αναστασίου, δήλωσε πώς είναι απαραίτητο να οριστεί άμεσα ο Εθνικός Συντονιστής για την Αντιμετώπισης των Ναρκωτικών και μάλιστα να είναι άτομο με κατανόηση ως προς την αποτελεσματικότητα και με ευαισθησία για προγράμματα μείωσης της βλάβης.

Η σύσκεψη τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής και Αργοσαρωνικού.