4 Δεκεμβρίου 2018

Είμαστε όλοι POSITIVE!

Εικόνα για το άρθρο “Είμαστε όλοι POSITIVE!”

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS 2018, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση διοργάνωσαν μια σειρά διαπροσωπικών δράσεων, φέρνοντας στο προσκήνιο ανθρώπινες ιστορίες που σχετίζονται με το HIV/AIDS.

Οι θετικές φωνές ακούστηκαν δυνατότερα, στις 21 και 22 Νοεμβρίου στη Στέγη. Η εμπειρία του HIV σε πρώτο πρόσωπο κυριάρχησε στη διήμερη διοργάνωση I’m Positive, με τη σφραγίδα του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή».

Παιδιά και έφηβοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με εκπροσώπους της κοινότητας των οροθετικών για θέματα σεξουαλικής υγείας, αλλά και για τις προκλήσεις και προκαταλήψεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι, με σκοπό την ταχύτερη κατάρριψη του στίγματος που συνοδεύει αυτές τις ομάδες.

Το βράδυ της 21ης Νοεμβρίου, οι άνθρωποι που έδωσαν ψυχή στην καμπάνια I’m Positive συναντήθηκαν στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης. Μέσα από τρεις ιστορίες, αναδύθηκαν οι ελπίδες και οι φόβοι, η πραγματικότητα που βίωσαν και βιώνουν τα οροθετικά άτομα στην Ελλάδα και η ιατρική και κοινωνική διάσταση της νόσου: Ένα ορο-διαφορετικό ζευγάρι, μια μητέρα που ο γιος της ζει με HIV και ένας gay άνδρας που διεκδικεί το δικαίωμά του στην προφυλακτική θεραπεία PrEP μοιράστηκαν με το κοινό τις σκέψεις, τις εμπειρίες και τα βιώματά τους. Μαζί τους, ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, ο λοιμωξιολόγος που συνέδεσε την πορεία του, από τη δεκαετία του ’80, με την αντιμετώπιση της επιδημίας στην Ελλάδα. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Έλενα Ακρίτα.