Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας που υφίστανται οι εργαζόμενοι/ες στο σεξ

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας που υφίστανται οι εργαζόμενοι/ες στο σεξ, βρίσκει τη χώρα μας και πάλι άπραγη στο πεδίο της προστασίας των δικαιωμάτων μίας από τις πιο ευάλωτες και περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες. Το αναχρονιστικό νομοθετικό πλαίσιο που ρυθμίζει την εργασία στο σεξ, ωθεί χιλιάδες ανθρώπους στο ημίφως της παράνομης εργασίας, υπηρετώντας τη λανθασμένη και στερεοτυπική προσέγγιση «ή δημόσια υγεία και ασφάλεια ή ατομικά δικαιώματα».

Στην Ελλάδα, οι άνθρωποι που εργάζονται στο σεξ είναι περιθωριοποιημένοι χωρίς δικαιώματα και επιλογές κοινωνικής ένταξης με συνέπεια την καθημερινή θυματοποίησή τους από ποικιλόμορφες βίαιες συμπεριφορές ατόμων και θεσμών. Είναι μία «αόρατη» ομάδα ανθρώπων για την κοινωνία και τη δικαιοσύνη, με ανύπαρκτα επίσημα στοιχεία για την έκταση των εγκλημάτων μίσους και ρατσισμού αλλά και της θυματοποίησης που υφίστανται.

Από το 2015 έως και σήμερα, ένας σημαντικός αριθμός ατόμων που εργάζονται στο σεξ έχουν αναφέρει στον πρωτοβάθμιο φορέα πρόληψης και ενδυνάμωσης εργαζόμενων στο σεξ  «Red Umbrella Athens» τα προβλήματα καταστολής από τις Αρχές και την έλλειψη υπηρεσιών επαγγελματικής και κοινωνικής ένταξης τους. Το καθεστώς παρανομίας των ατόμων που εργάζονται στο σεξ και του βοηθητικού προσωπικού δημιουργείται και ενισχύεται σημαντικά από την ανέφικτη εφαρμογή έκδοσης αδειών βάσει του Ν.2734/1999. Ο φόβος, το παράνομο εργασιακό καθεστώς και η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς είναι οι βασικοί λόγοι που δεν καταφεύγουν οι εργαζόμενοι/ες στο σεξ σε καμία έννομη διαδικασία προστασίας και απονομής δικαιοσύνης. Η βία, ο κοινωνικός αποκλεισμός και οι πολλαπλές διακρίσεις που υφίστανται καταστρατηγούν κάθε ανθρώπινο και εργασιακό δικαίωμα με συνέπεια την εξώθηση σε συνθήκες κοινωνικής επισφάλειας, φτώχειας, βίας και κινδύνου για τη σεξουαλική τους υγεία.

Για τρίτη χρονιά φέτος η ομάδα του Red Umbrella Athens υλοποίησε στο κέντρο ημέρας εκδηλώσεις ενημέρωσης και ενδυνάμωσης για θέματα καταπολέμησης της βίας (ψυχολογικής, οικονομικής, σεξουαλικής, αστυνομικής, σωματικής κ.λπ.) που υφίστανται καθημερινά οι εργαζόμενες στο σεξ. Για πρώτη φορά η ομάδα μας μαζί με ωφελούμενες έκαναν σύντομη ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας κατά της βίας με το πανό και τις κόκκινες ομπρέλες από το κέντρο ημέρας προς την Ομόνοια.

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, η Θετική Φωνή και το Red Umbrella Athens καλούν την Ελληνική Πολιτεία και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να ταχθούν στην πλευρά του αυτονόητου, στην πλευρά της ισονομίας, της προστασίας των δικαιωμάτων και της καταπολέμησης των διακρίσεων ως εργαλεία για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και της δημόσιας ασφάλειας.