19 Δεκεμβρίου 2018

Πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου “Μεγαλώνοντας με τον HIV”

Εικόνα για το άρθρο “Πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου “Μεγαλώνοντας με τον HIV””

Στο πλαίσιο των συναντήσεων “Εγώ και ο HIV”, έγινε η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου της Θετικής Φωνής “Μεγαλώνοντας με τον HIV” την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018, στο Ξενοδοχείο Divani Caravel, στην Αθήνα.

Στην ειδική εκδήλωση συμμετείχαν ο κ. Μάριος Λαζανάς, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS και η κ. Μήνα Ψυχογυιού, Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων στην Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Λαϊκό», ενώ από τη Θετική Φωνή ο Ανδρέας Μαζαράκης και ο Ραφαήλ Μπιλίδας έδωσαν μία βιωματική ματιά για τα κύρια θέματα που πραγματεύεται το βιβλίο.

Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας Νίκος Δέδες επεσήμανε πως πέρα από το στόχο του UNAIDS 90-90-90, ο οποίος συνίσταται στη διάγνωση του 90% των ατόμων που ζουν με HIV, το 90% αυτών να υποβάλλεται σε θεραπεία και το 90% αυτών να εμφανίζει μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο, θα πρέπει να μιλήσουμε και να επικεντρωθούμε σε ένα τέταρτο στόχο που σχετίζεται με την ποιότητα ζωής των οροθετικών ατόμων.

Ο κ. Λαζανάς σημείωσε πως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας επιβαρύνουν σημαντικά τη λειτουργία των Μονάδων Λοιμώξεων, παρά τις υπερβατικές προσπάθειες του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού. Η υποστελέχωση των Μονάδων σε συνδυασμό με τη φύση του HIV που πλέον είναι μία χρόνια νόσος και με το μέσο όρο της ηλικίας των οροθετικών ατόμων που συνεχώς αυξάνεται, δημιουργούν ένα επικίνδυνο μείγμα που απειλεί των εύρυθμη λειτουργία του συστήματος και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους ανθρώπους που ζούμε με HIV.

Από την πλευρά της, η κ. Ψυχογυιού ανέδειξε το σημαντικό ρόλο των συμπεριφορών που υιοθετούν τα άτομα για την πορεία της υγείας τους καθώς μεγαλώνουν. Το κάπνισμα, η διατροφή, η άσκηση και ο προσυμπτωματικός έλεγχος αποτελούν ορισμένους από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία μας και θα πρέπει να συνιστούν μέρος της σχέσης επικοινωνίας που αναπτύσσουν ο γιατρός της Μονάδας Λοιμώξεων με τον ασθενή, σύμφωνα με την κ. Ψυχογυιού.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, το κοινό είχε την ευκαιρία συζητήσει για όλα τα θέματα που απασχολούν τα οροθετικά άτομα σχετικά με τον HIV και τον τρόπο ζωής μας, την πρόσβαση στην περίθαλψη, τα χρόνια νοσήματα, την ψυχική υγεία, την πρόληψη και τη σεξουαλική ζωή.

Το βιβλίο “Μεγαλώνοντας με τον HIV” αποτελεί ένα χρηστικό οδηγό που προσεγγίζει πρακτικά και ιατρικά ζητήματα σχετικά με την κάθε ηλικία και τον HIV. Η έκδοση έχει την επιστημονική σφραγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS και θα διανέμεται δωρεάν σε όλες τις Μονάδες Λοιμώξεων των Νοσοκομείων. Πολύ σύντομα, το περιεχόμενο του βιβλίου θα είναι διαθέσιμο στο κοινό και ηλεκτρονικά, μέσω μίας ειδικής διαδραστικής πλατφόρμας.