7 Φεβρουαρίου 2019

To U=U αφορά και τις γυναίκες!

Εικόνα για το άρθρο “To U=U αφορά και τις γυναίκες!”

Είσαι γυναίκα και ζεις με τον ιό HIV;

 

  • Για να επιτυχείς μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο, πρέπει να παίρνεις την αντιρετροϊκή σου αγωγή κάθε μέρα και ακριβώς όπως συνταγογραφήθηκε από το γιατρό σου. Επίσης, θα πρέπει να κάνεις τακτικά εξέταση για τη μέτρηση του ιικού φορτίου, ανάλογα με τις υποδείξεις του γιατρού.

 

  • Το U=U προστατεύει εσένα και το σύντροφό σου, αυξάνει την ευχαρίστηση και την οικειότητα κατά τη διάρκεια του σεξ και απομακρύνει το άγχος που σχετίζεται με τη μετάδοση του HIV. Εάν το ιικό φορτίο είναι μη ανιχνεύσιμο και συνεχίζεις να τηρείς σωστά την αγωγή σου, δε μπορείς να μεταδόσεις σεξουαλικά τον ιό στο σύντροφό σου.

 

  • Εάν είσαι οροαρνητική στον HIV και ο σύντροφός σου είναι οροθετικός ή δε γνωρίζεις το HIV status του, τότε μπορείς να αναζητήσεις τρόπους ώστε να ξεκινήσεις την προφυλακτική θεραπεία PrEP. Ωστόσο, η PrEP δεν είναι ακόμη διαθέσιμη από το ελληνικό σύστημα υγείας.

 

  • Εάν είσαι σε μια σχέση όπου το ένα άτομο ζει με τον ιό HIV και το άλλο όχι και σχεδιάζετε να τεκνοποιήσετε, μιλήστε με το γιατρό σας για τον ιδανικό τρόπο να αποκτήσετε ένα παιδί χωρίς HIV.

 

  • Το μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο στις εγκύους μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού HIV στα νεογνά. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά από το γιατρό τους και να λαμβάνουν καθημερινά την αντιρετροϊκή θεραπεία τους, όπως προβλέπεται.

 

  • Το U=U δεν ισχύει για το θηλασμό. Το μητρικό γάλα μπορεί να περιέχει τον HIV και έτσι ο ιός να μεταδοθεί στο βρέφος. Μπορείς να συμβουλευτείς το γιατρό σου για να ενημερωθείς για τις εναλλακτικές επιλογές σου.

 

Διάβασε περισσότερα στο uu.positivevoice.gr.