8 Φεβρουαρίου 2019

ΚΕΕΛΠΝΟ: Οδηγίες για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης

Εικόνα για το άρθρο “ΚΕΕΛΠΝΟ: Οδηγίες για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης”

Τη σημασία της εφαρμογή των προληπτικών εργαλείων για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης στην Ελλάδα ανέδειξε με συνέντευξη τύπου που παρέθεσε στις 7 Φεβρουαρίου το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί επιστήμονες, το πιο αποτελεσματικό όπλο για την πρόληψη της γρίπης, είναι ο εμβολιασμός και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τα άτομα με HIV λοίμωξη. Εμβολιασμός συνίσταται επίσης για τα άτομα άνω των 60 ετών, για τις έγκυες γυναίκες, για παιδιά και ενήλικες με άλλα χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως επίσης για τους επαγγελματίες υγείας και τα άτομα που έρχονται σε επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών ή φροντιστές χρονίως πασχόντων. Θεωρείται ασφαλής και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Από το υπουργείο Υγείας έχουν διατεθεί δωρεάν αντιγριπικά εμβόλια στα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΠΕΔΥ.

Συμπληρωματικά:

  • Σημαντική είναι η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας και χρήσης αντι-ιικών μετά από ιατρική εκτίμηση σε ασθενείς που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και σε περιπτώσεις σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης ή/και εμφάνισης επιπλοκών. Πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
  • Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς).
  • Η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωση τους πριν την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητες τους.

Ειδική αναφορά γίνεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ στα σχολεία, όπου πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τους μαθητές. Αυτά είναι

  • Καλός και συχνός αερισμός των αιθουσών
  • Τακτικό πλύσιμο χεριών
  • Βήχας και φτέρνισμα σε χαρτομάντιλο ή την εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα
  • Όσοι νοσούν επιβάλλεται να μένουν στο σπίτι.

Δεν συνιστάται το κλείσιμο των σχολείων, καθώς έχει δειχθεί ότι δεν συμβάλλει στη μείωση της εξάπλωσης του ιού. Το μέτρο θα μπορούσε να έχει θέση -μόνο- υπό πολύ ειδικές συνθήκες σε περίπτωση πανδημίας.