15 Φεβρουαρίου 2019

Tα Checkpoint και οι κινηματογράφοι ODEON υλοποίησαν κοινή δράση με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού

Εικόνα για το άρθρο “Tα Checkpoint και οι κινηματογράφοι ODEON υλοποίησαν κοινή δράση με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού”

Την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου, το προσωπικό των κινηματογράφων ODEON και οι εθελοντές των Κέντρων Πρόληψης και Εξέτασης Checkpoint διένειμαν συσκευασίες με δωρεάν προφυλακτικά και χρηστικές πληροφορίες στους θεατές των προβολών του δικτύου σε όλη τη χώρα, σε συνεργασία με το Ίδρυμα AHF Europe.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης του κοινού για θέματα που σχετίζονται με την πρόληψη και τη σεξουαλική υγεία, ωστόσο εξακολουθούν να περιβάλλονται συχνά από άγνοια, στερεότυπα και προκαταλήψεις.

Το προφυλακτικό είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα πρόληψης για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως το HIV/AIDS, η ηπατίτιδα B, η σύφιλη και o ιός HPV που προκαλεί τα κονδυλώματα και ορισμένους τύπους καρκίνου. Παρέχει επίσης σημαντική προστασία από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και συμβάλλει έτσι στη μείωση των αμβλώσεων σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, όπου ο ετήσιος αριθμός τους αγγίζει τις 150.000 ετησίως και το 25% αυτών αφορά νεαρά κορίτσια κάτω των 16 ετών.

Η κοινή πρωτοβουλία επιχείρησε να αναδείξει συμβολικά την ανάγκη να συζητήσουμε χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις για τη σεξουαλική υγεία, τα μέτρα πρόληψης και τη σωστή χρήση τους. Η Ελλάδα παραμένει μία από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη όπου η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση δε διδάσκεται ως υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία, με αποτέλεσμα την ελλιπή πληροφόρηση των νέων για θέματα που σχετίζονται άμεσα με την ίδια τους την υγεία, αλλά και με τα ανθρώπινα δικαιώματα ανεξάρτητα από το σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου του κάθε ατόμου.