25 Φεβρουαρίου 2019

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας εκφράζει την αλληλεγγύη του στα άτομα που ζουν με HIV στη Βενεζουέλα

Εικόνα για το άρθρο “Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας εκφράζει την αλληλεγγύη του στα άτομα που ζουν με HIV στη Βενεζουέλα”

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» εκφράζει την αλληλεγγύη του στα οροθετικά άτομα που ζουν στη Βενεζουέλα, καθώς οι πολιτικές αναταραχές και η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα καθιστούν ολοένα πιο δύσκολη την πρόσβαση στην αντιρετροϊκή θεραπεία.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ «Acción Ciudadana Contra el SIDA (ACCSI)» που δραστηριοποιείται στη χώρα, από τον Απρίλιο του 2017 η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δεν έχει αγοράσει αντιρετροϊκά φάρμακα, με αποτέλεσμα να απειλείται ευθέως η ζωή των ανθρώπων με HIV και η δημόσια υγεία. Τα κλιμακούμενα προβλήματα επεκτείνονται στην ελλιπή υγειονομική περίθαλψη, την επισιτιστική ανασφάλεια και τις διακρίσεις σε βάρος των ομάδων που πλήττονται δυσανάλογα από το HIV/AIDS όπως η gay κοινότητα, τα τρανς άτομα, τα εργαζόμενα άτομα στο σεξ και οι χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών.

Σύμφωνα με την ACCSI, η επιδείνωση της κατάστασης κατά τους τελευταίους μήνες οφειλόταν στην άρνηση της κυβέρνησης να διαθέσει στους ασθενείς πάνω από 300.000 αντιρετροϊκά σκευάσματα που εισήχθησαν στη χώρα το Δεκέμβριο του 2018 με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του Οργανισμού AID FOR AIDS, του Παγκόσμιου Ταμείου για το AIDS, της UNICEF, του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας και των κυβερνήσεων της Βραζιλίας και της Αϊτής, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση προέβη σε κατασχέσεις φαρμάκων και συλλήψεις μελών της οργάνωσης ICASO, που παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης και φροντίδας σε οροθετικά άτομα στη χώρα.

Νεότερη ενημέρωση από την οργάνωση ACCSI στις 24 Φεβρουαρίου, μας πληροφορεί ότι οι πιέσεις από τις ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμούς απέδωσαν καρπούς. Τα φαρμακεία της χώρας έχουν αρχίσει και πάλι σταδιακά να προμηθεύονται αντιρετροϊκά φάρμακα (Τenofovir + Lamivudine + Dolutegravir) και να τα διαθέτουν στους ασθενείς.

Στο παραπάνω πλαίσιο, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους ανθρώπους που ζουν με HIV στη Βενεζουέλα και καλούμε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει τη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια και να διασφαλίσει την πρόσβασή τους στη θεραπεία. Χάρη στην αντιρετροϊκή αγωγή και τα άλματα της επιστήμης, το HIV/AIDS είναι πλέον μία χρόνια νόσος. Καμία πολιτική και κοινωνική κατάσταση δεν πρέπει να αμφισβητήσει αυτή την κατάκτηση, απειλώντας ευθέως την ίδια τη ζωή χιλιάδων συνανθρώπων μας.