28 Φεβρουαρίου 2019

PrEP: (και) η Σκωτία δείχνει το δρόμο

Εικόνα για το άρθρο “PrEP: (και) η Σκωτία δείχνει το δρόμο”

Λιγότερο από το 0,25% των 2.000 ατόμων που ακολουθούσαν υψηλού ρίσκου σεξουαλικές πρακτικές και λάμβαναν την προφυλακτική θεραπεία PrEP, εκτέθηκε τελικά στον ιό HIV, κατά το πρώτο έτος δωρεάν διάθεσης της προφυλακτικής θεραπείας στη Σκωτία. 

Κατά την περίοδο αναφοράς εγκρίθηκαν τα αιτήματα άνω του 90% των ατόμων που ζήτησαν πρόσβαση στην αγωγή. Περίπου το ένα πέμπτο αυτών δεν είχε επισκεφθεί ποτέ στο παρελθόν μία κλινική σεξουαλικής υγείας, γεγονός που αποδεικνύει ότι η PrEP αυξάνει τη δέσμευση των ανθρώπων για σεξουαλική υγειονομική περίθαλψη.

Σύμφωνα με την έκθεση, το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η διεύρυνση των κριτήριων και η επέκτασή τους σε άλλες ομάδες. Από τα 1.872 άτομα στα οποία έχει συνταγογραφηθεί η PrEP μέχρι σήμερα στη Σκωτία, το 99% ήταν άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες. Η μεγάλη πλειοψηφία είναι 20 έως 34 ετών. Οι 3 στους 4 λαμβάνουν την προφυλακτική θεραπεία καθημερινά και το 17% κατά περίπτωση. Τον Ιούλιο του 2017 συνταγογραφήθηκαν περίπου 100 σκευάσματα, ενώ ένα χρόνο μετά, οι συνταγές πλησιάζουν πλέον τις 500 μηνιαίως

 

 

 

Βρείτε εδώ την αναλυτική έκθεση του NHS Scotland.