Η “θεραπεία” του ασθενούς του Λονδίνου και οι πραγματικές προκλήσεις

H είδηση ​​ενός ακόμη ασθενούς που “θεραπεύτηκε” από τον ιό HIV κυριάρχησε πρόσφατα στα μέσα ενημέρωσης σε παγκόσμιo επίπεδο. Ο λόγος προφανής, μια πιθανή θεραπεία που εκριζώνει έναν από τους πιο θανατηφόρους ιούς της προηγούμενης δεκαετίας είναι πάντοτε ένα θέμα που προσελκύει το ενδιαφέρον και την προσοχή του κοινού.

Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες ήταν πιο προσεκτικοί στις εκτιμήσεις τους. Η Ravindra Gupta, η καθηγήτρια που ηγήθηκε της ομάδας γιατρών που παρακολουθούν το διάσημο πλέον ασθενή του Λονδίνου, χρησιμοποίησε προσεκτικά τον όρο “being in remission (σε ύφεση), αναγνωρίζοντας πως είναι εξαιρετικά πρόωρο να επιβεβαιωθεί η εκρίζωση του ιού.

Ο ιός HIV εξακολουθεί να είναι μη ανιχνεύσιμος στον οργανισμό του ασθενή του Λονδίνου, παρά το γεγονός ότι σταμάτησε τη θεραπεία του πριν από 18 μήνες. Επίσης, υπάρχει ένας ακόμη ασθενής που αναγνωρίστηκε ως πλήρως θεραπευμένος, ο οποίος έχει απαλλαγεί από τον ιό HIV εδώ και 12 χρόνια.

Η παραπάνω είδηση σαφώς συνιστά μία σημαντική επιστημονική εξέλιξη. Ωστόσο θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί ώστε να μη δώσουμε ψεύτικες ελπίδες σε 36,9 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν με HIV λοίμωξη παγκοσμίως. Η θεραπεία που έλαβαν οι δύο άνδρες και συγκεκριμένα η μεταμόσχευση μυελού των οστών, είναι μια δαπανηρή και με υψηλό ρίσκο διαδικασία, η οποία χρησιμοποιείται ως ύστατο μέσο για την προστασία της ζωής ενός ασθενούς και σίγουρα δε μπορεί να εφαρμοστεί σε ευρεία κλίμακα.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ.