4 Απριλίου 2019

Τα Checkpoint συμπλήρωσαν 5 χρόνια λειτουργίας στη Θεσσαλονίκη

Εικόνα για το άρθρο “Τα Checkpoint συμπλήρωσαν 5 χρόνια λειτουργίας στη Θεσσαλονίκη”

Τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης «Checkpoint» συμπλήρωσαν 5 χρόνια λειτουργίας στη Θεσσαλονίκη, εφαρμόζοντας στην πόλη ένα καινοτόμο πρότυπο προαγωγής της σεξουαλικής υγείας, με στόχευση τόσο στο γενικό πληθυσμό, όσο και στις ευάλωτες ομάδες.

Η δομή της Θεσσαλονίκης έχει διενεργήσει μέχρι σήμερα συνολικά 36.000 δωρεάν εξετάσεις για HIV, 10.000 εξετάσεις για ηπατίτιδες Β και C και 2.000 εξετάσεις για σύφιλη. Κατά την τελευταία τριετία, περίπου το 80% των νέων περιστατικών HIV που παρακολουθούνται στη Μονάδα Λοιμώξεων του ΑΧΕΠΑ διαγιγνώσκονται στο Checkpoint, ενώ το ποσοστό διασύνδεσης των αντιδρώντων αποτελεσμάτων με το Σύστημα Υγείας ξεπερνά το 95%.

Πέρα από τη συμβολή του στην έγκαιρη διάγνωση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, το Thess Checkpoint έχει αναπτύξει στενές σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης με την τοπική κοινωνία, μέσα από κοινές δράσεις με το Δήμο Θεσσαλονίκης και όμορους δήμους, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, επιστημονικές εταιρείες και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Οι παρεμβάσεις πρόληψης της δομής επεκτείνονται και πέρα από τα όρια της πόλης, καθώς η κινητή μονάδα έχει επισκεφθεί τα τελευταία χρόνια τους περισσότερους νομούς της βόρειας Ελλάδας, παρέχοντας δωρεάν υπηρεσίες εξέτασης και συμβουλευτικής.

Η προσέγγιση των ευάλωτων ομάδων αποτελεί διαχρονικά μία εξέχουσα προτεραιότητα των Checkpoint. Σε αυτό το πλαίσιο, η δομή της Θεσσαλονίκης αναπτύσσει στοχευμένες δράσεις προς τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και υλοποιεί ένα ευρύ πρόγραμμα εργασίας στο δρόμο για την προσέγγιση ομάδων όπως οι χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών και τα άτομα που εργάζονται στο σεξ. Επιπρόσθετα, σε συνεργασία με οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των μετακινούμενων πληθυσμών, το Thess Checkpoint επισκέπτεται δομές προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, με σκοπό την ενημέρωσή τους για ζητήματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας. Τέλος, η δομή είχε λάβει έγκριση από το Υπουργείο Παιδεία για την υλοποίηση ενημερωτικών επισκέψεων σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Τα Checkpoint της Ελλάδας έχουν διενεργήσει μέχρι σήμερα συνολικά 110.000 εξετάσεις για HIV, ηπατίτιδες Β και C και σύφιλη και έχουν διανείμει πάνω από 5.500.000 δωρεάν προφυλακτικά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) έχουν αναγνωρίσει το έργο τους ως βέλτιστη πρακτική. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» και του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας», σε συνεργασία με το Ίδρυμα AHF Europe. Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει αναλάβει την επιστημονική εποπτεία. Στους κύριους χρηματοδότες περιλαμβάνονται οι εταιρείες Gilead, Abbvie, Elpen, MSD, Mylan, Roche και ViiV Healthcare-GSK, ο οργανισμός Radcliffe Foundation, το SolidarityNow, τα ιδρύματα Σταύρος Νιάρχος, Λάτση, Αγγελικούση και Μποδοσάκη.