24 Απριλίου 2019

Ευρωπαϊκή εβδομάδα ευαισθητοποίησης για τον εμβολιασμό

Εικόνα για το άρθρο “Ευρωπαϊκή εβδομάδα ευαισθητοποίησης για τον εμβολιασμό”

Ο εμβολιασμός αποτελεί το κυριότερο εργαλείο για την πρωτογενή πρόληψη των ασθενειών και ένα από τα πλέον αποτελεσματικά από πλευράς κόστους μέτρα για τη δημόσια υγεία. Η ανοσοποίηση μέσω των εμβολίων είναι η καλύτερη άμυνα που έχουμε απέναντι σε σοβαρές και ενίοτε θανατηφόρες μεταδοτικές ασθένειες, οι οποίες μπορούν να προληφθούν. Χάρη σε εκτεταμένες εκστρατείες εμβολιασμού εξαλείφθηκε η ευλογιά, η Ευρώπη απαλλάχτηκε από την πολιομυελίτιδα, και έχουν σχεδόν εξαλειφθεί πολλές άλλες ασθένειες.

Σήμερα πάνω από 100 εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο εμβολιάζονται κατά ασθενειών, όπως η διφθερίτιδα, ο τέτανος, ο κοκκύτης, η φυματίωση, η πολιομυελίτιδα, η ιλαρά και η ηπατίτιδα Β. Εκτιμάται ότι χάρη στον εμβολιασμό προλαμβάνονται κάθε χρόνο 2,5 εκατομμύρια θάνατοι σε όλο τον κόσμο και μειώνονται οι δαπάνες για την ειδική θεραπεία ασθενειών, π.χ. μέσω αντιμικροβιακών θεραπειών για τις ιογενείς λοιμώξεις.

Παρά τα επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη του εμβολιασμού, πολλές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπες με πρωτοφανή κρούσματα ασθενειών που θα μπορούσαν να προληφθούν, λόγω ανεπαρκών ποσοστών εμβολιαστικής κάλυψης. Η άνιση πρόσβαση στον εμβολιασμό και ο κλονισμός της εμπιστοσύνης του κοινού προκαλούν ανησυχία και συνιστούν σημαντική πρόκληση δημόσιας υγείας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θεσμοθετήσει την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού για την προώθηση της ανοσοποίησης ως ζωτικής σημασίας για την πρόληψη των ασθενειών και την προστασία της ζωής. Φέτος, από τις 24 έως τις 30 Απριλίου 2019, η εκστρατεία στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τα οφέλη του εμβολιασμού και στον εορτασμό των “ηρώων” που συμβάλλουν με ποικίλους τρόπους στην προστασία του αγαθού της ζωής μέσω του εμβολιασμού.

Οι “ήρωες” των εμβολίων περιλαμβάνουν τους επαγγελματίες υγείας που συνιστούν και χορηγούν τα εμβόλια, τους γονείς που επιλέγουν τον εμβολιασμό των παιδιών τους και όσους αναζητούν πληροφορίες που βασίζονται στην επιστήμη και την τεκμηρίωση. Για το λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού έχει ως σύνθημα τη φράση “Protected Together, #Vaccines Work”.

Τα βασικά μηνύματα και η επιστημονική τεκμηρίωση σχετικά με τα οφέλη του εμβολιασμού θα επικοινωνηθούν στο κοινό μέσω ενημερωτικών εκστρατειών και άλλων δραστηριοτήτων, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ανοσοποίησης θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά το 2005 για να προωθήσει το κεντρικό μήνυμα ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές. Από την εναρκτήρια εκδήλωση, η πρωτοβουλία έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο ορατές εκστρατείες δημόσιας υγείας στην Ευρώπη, με τη συμμετοχή των εθνικών κυβερνήσεων, οργανισμών δημόσιας υγείας και επιστημόνων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, σε μία προσπάθεια διεύρυνσης της κάλυψης ανοσοποίησης και ευαισθητοποίησης του κοινού.