17 Μαΐου 2019

Η κινητή μονάδα Checkpoint διαδίδει: Η ηπατίτιδα C δεν κοιμάται – Υπάρχει νέα θεραπεία

Εικόνα για το άρθρο “Η κινητή μονάδα Checkpoint διαδίδει: Η ηπατίτιδα C δεν κοιμάται – Υπάρχει νέα θεραπεία”

Η κινητή μονάδα πρόληψης «Checkpoint» συμμετέχει ενεργά στην ενημερωτική εκστρατεία «Η ηπατίτιδα δεν κοιμάται – Υπάρχει νέα θεραπεία», του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας».

Ένας από τους βασικούς στόχους της εκστρατείας είναι να ενημερώσει την ευαίσθητη ομάδα των χρηστών ενδοφλέβιων ουσιών- η οποία πλήττεται δυσανάλογα από τη νόσο – για τη σοβαρότητα της ηπατίτιδας C και για την διαθεσιμότητα νέων φιλικών θεραπειών, φιλοδοξώντας να τους κινητοποιήσει έρθουν σε επαφή με ιατρό ηπατολόγο και να την αναζητήσουν.

Δεδομένου ότι οι ενεργοί χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών της Αθήνας «μένουν έξω» περισσότερες από 10 ώρες την ημέρα, με έναν στους δύο χρήστες να δηλώνουν ότι συνηθίζει να μένει έξω τα βράδια, βάσει πρόσφατης μελέτης, κρίθηκε αναγκαία η δια ζώσης ενημέρωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των ενεργών χρηστών της Αθήνας, δεν είναι ενταγμένη σε πρόγραμμα απεξάρτησης ή υποκατάστασης.

Για τους παραπάνω λόγους, επιστρατεύτηκε η κινητή μονάδα «Checkpoint» η οποία αναλαμβάνει πλέον να μεταφέρει το μήνυμα πρόληψης και κινητοποίησης στα πιο δυσπρόσιτα σημεία της Αθήνας, εκεί που ενδεχομένως ένα διαδικτυακό μήνυμα θα έφτανε με καθυστέρηση ή καθόλου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κινητή μας μονάδα «ντύθηκε» με το αυτοκόλλητο της ενημερωτικής εκστρατείας, ενώ η έμπειρη ομάδα street-work που τη στελεχώνει θα διανέμει φυλλάδια, ενημερώνοντας τον πληθυσμό μας για το πως μπορεί να πάρει τη νέα φιλική και αποτελεσματική θεραπεία!

H κινητή μονάδα πρόληψης και εξέτασης «Checkpoint» λειτουργεί από το Σύλλογο Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας» και το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή». Ξεκίνησε το ταξίδι της το 2015 στην Αθήνα, υλοποιώντας δράσεις προαγωγής της εξέτασης για HIV και ηπατίτιδες Β και C και συμβουλευτικής για θέματα σεξουαλικής υγείας.