Συνάντηση εργασίας των ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεων για θέματα σεξουαλικής υγείας

Συνάντηση εργασίας των ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεων με πρωτοβουλία του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας “Θετική Φωνή” πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Μαΐου 2019, στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του Ε.Ο.Δ.Υ. για τον HIV, οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες αποτελούν διαχρονικά την πλέον πληττόμενη ομάδα στην Ελλάδα. Το 2018, η 1 στις 2 νέες διαγνώσεις HIV οφειλόταν στη σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών. Εξαιρετικά υψηλό παραμένει και το ποσοστό της ακαθόριστης μετάδοσης, το οποίο ανέρχεται στο 20,7% και σύμφωνα με εκτιμήσεις περιλαμβάνει στις τάξεις του μεγάλο αριθμό ανδρών που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες, οι οποίοι δεν προσδιορίζουν στο σύστημα τον τρόπο μετάδοσης, λόγω του στίγματος και της ομοφοβίας.

Επίσης στη συνάντηση παρουσιάστηκαν τα πρώτα δεδομένα της μεγάλης έρευνας EMIS, η οποία υλοποιήθηκε σε 45 χώρες στην Ευρώπη το 2017. Στην Ελλάδα συμμετείχαν συνολικά περίπου 3.000 άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες. Σκοπός της μελέτης ήταν να καταγράψει και να αναδείξει τις γνώσεις, τις στάσεις και τις συμπεριφορές της gay κοινότητας αναφορικά με τη σεξουαλική υγεία. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι συμμετέχοντες είχαν πολύ καλό επίπεδο γνώσης σχετικά με τον HIV, τους τρόπους μετάδοσης και την πρόληψη, ωστόσο μόνο 1 στους 2 γνώριζε ότι τα οροθετικά άτομα που λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή και έχουν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο δε μπορούν πρακτικά να μεταδώσουν τον ιό. Επίσης 3 στους 10 δήλωσαν ότι δε γνώριζαν την PEP και 4 στους 10 δεν ήταν ενημερωμένοι σχετικά με την PrEP. Εξαιρετικά μεγάλο είναι και το ποσοστό των ατόμων που δεν έχουν εξεταστεί για HIV, καθώς 1 στους 4 δήλωσε ότι δεν έχει λάβει ποτέ αποτέλεσμα εξέτασης. Αντίστοιχα, 1 στους 3 δεν έχει εξεταστεί ποτέ για κάποιο από τα υπόλοιπα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Τέλος, από τα άτομα που δήλωσαν ότι κατά τους τελευταίους 12 μήνες είχαν διεισδυτικές επαφές με μη σταθερούς συντρόφους, μόνο το 56% απάντησε ότι χρησιμοποίησε σε όλες τις περιπτώσεις προφυλακτικό.

 

 

Στο παραπάνω πλαίσιο, η συνάντηση εργασίας επικεντρώθηκε στο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεις στον τομέα της σεξουαλικής υγείας της κοινότητας. Οι πυλώνες που συζητήθηκαν αφορούν στην ευαισθητοποίηση της κοινότητας, στην προαγωγή της έρευνας και της τεκμηρίωσης, στο συντονισμό των πρωτοβουλιών και στη διεκδίκηση προς την πολιτεία. Κοινός παρονομαστής όλων των τοποθετήσεων ήταν η ανάγκη ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών στους παραπάνω τέσσερις πυλώνες, προκειμένου η σεξουαλική υγεία και η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση να λάβουν τη θέση που πρέπει να έχουν στην πολιτική ατζέντα του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος στην Ελλάδα. Τέλος, όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν ότι η συγκεκριμένη σύσκεψη θα πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία περιοδικών συναντήσεων με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών, με σκοπό τη συμφωνία και την τήρηση ενός οδικού χάρτη για τα επόμενα βήματα.

Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν ο ακτιβιστής Γρηγόρης Βαλλιανάτος, η Νάνσυ Παπαθανασίου από την επιστημονική ομάδα “Orlando LGBT”, ο Βαγγέλης Σκούφας, ακτιβιστής και μέλος του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, η Κλεοπάτρα Οικονομίδου, διευθύντρια του έργου της LGBTQI+ Γραμμής Ψυχολογικής Στήριξης 11528-ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ, η Αλεξάνδρα Παναγιωτακοπούλου από την Color Youth, o Ραφαήλ Μπιλίδας από το Athens Pride, ο Άκης Παχτσαβάνης και ο Παναγιώτης Δαμάσκος Κοινωνιολόγος Υγείας στον Ε.Ο.Δ.Υ.