23 Μαΐου 2019

Μy Checkpoint – Το application της πρόληψης!

Εικόνα για το άρθρο “Μy Checkpoint – Το application της πρόληψης!”

Τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης “Checkpoint” αποκτούν το δικό τους application για κινητά τηλέφωνα, το οποίο είναι πλέον διαθέσιμο στο App Store για λογισμικό iOS και στο Goole Play για συσκευές Android.

Οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να πλοηγηθούν εύκολα και γρήγορα στο “λεξικό σεξουαλικής υγείας” και να ενημερωθούν για τα συχνότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Η ενότητα περιλαμβάνει συμπηκνωμένες και κατανοητές για το ευρύ κοινό πληροφορίες σχετικά με τους τρόπους μετάδοσής τους, την πρόληψη και τη θεραπεία τους. Περιέχει επίσης υλικό το οποίο είναι προσαρμοσμένο στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες ευάλωτων ομάδων, όπως οι άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες, τα τρανς άτομα και οι εργαζόμενοι/ες στο σεξ.

Η εφαρμογή επικεντρώνεται επίσης στα εργαλεία πρόληψης του HIV. Σε μία ειδική ενότητα οι χρήστες μπορούν να βρουν απαντήσεις σε όσα σκέφτονται και θα ήθελαν να ρωτήσουν για την επιστημονική τεκμηρίωση U=U που αποδεικνύει ότι τα άτομα με HIV που λαμβάνουν σωστά την αντιρετροϊκή θεραπεία τους δε μπορούν πρακτικά να μεταδώσουν τον ιό στους σεξουαλικούς τους συντρόφους, για τη χρήση προφυλακτικού, την προφύλαξη μετά την έκθεση (PEP) και την προφύλαξη πριν από την έκθεση (PrEP).

Τέλος, στο application υπάρχουν χρηστικές πληροφορίες σχετικά με τη μείωση βλάβης από την ενέσιμη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών και το chemsex, πρακτικές που μπορούν εν δυνάμει να αυξήσουν το ρίσκο έκθεσης στον HIV και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Η εφαρμογή “My Checkpoint” εντάσσεται σε μία ευρύτερη στρατηγική του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας “Θετική Φωνή” για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα συγκεκριμένα θέματα. Η έγκυρη πληροφόρηση, η πρόληψη και ο προσυμπτωματικός έλεγχος μπορούν να αποτελέσουν την πλέον αποτελεσματική ασπίδα για την υγεία μας, βρίσκουν όμως συχνά εμπόδια στα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που εξακολουθούν να συνοδεύουν τη συζήτηση για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στη χώρα μας.