Περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα από νοσήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα, ενώ εκτιμάται ότι ξοδεύονται 25-30 εκατ. ευρώ ετησίως για τσιγάρα. Οι επιστήμονες μιλούν ολοέν και πιο εμφατικά για διακοπή του καπνίσματος και όχι για μετακίνηση σε άλλα καπνικά προϊόντα, τα οποία είναι εξίσου εθιστικά και δυνητικά καρκινογόνα.
Η 31η Μαΐου έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος. Πρόκειται για μία ευκαιρία ευαισθητοποίησης σχετικά με τις επιβλαβείς και θανατηφόρες επιπτώσεις της χρήσης και της έκθεσης στον καπνό και για ένα κάλεσμα ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τις συνέπειες του συγκεκριμένου εθισμού.
Στο επίκεντρο της φετινής εκστρατείας βρίσκεται το θέμα «τσιγάρο και υγεία των πνευμόνων», με σκοπό των ανάδειξη των παρακάτω διαστάσεων:
- Οι αρνητικές επιπτώσεις του τσιγάρου στην υγεία των πνευμόνων, από τις νεοπλασίες έως τη χρόνια αναπνευστική νόσο,
- Ο θεμελιώδης ρόλος των πνευμόνων για την υγεία και την ευημερία όλων των ανθρώπων.
Η εκστρατεία συνιστά επίσης μία έκκληση για δράση, υποστηρίζοντας αποτελεσματικές πολιτικές για τη μείωση της κατανάλωσης καπνού.
Πώς ο καπνός θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πνευμόνων σε όλο τον κόσμο
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 2019 θα επικεντρωθεί στους πολλούς τρόπους με τους οποίους η έκθεση στον καπνό επηρεάζει την υγεία των πνευμόνων των ανθρώπων παγκοσμίως:
Το κάπνισμα ευθύνεται για περισσότερα από τα δύο τρίτα των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα σε παγκόσμιο επίπεδο.
- Χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια
Ο κίνδυνος εμφάνισης της ΧΑΠ είναι ιδιαίτερα υψηλός μεταξύ των ατόμων που ξεκινούν το κάπνισμα σε νεαρή ηλικία, καθώς το κάπνισμα επιβραδύνει σημαντικά την ανάπτυξη του πνεύμονα.
- Βρεφική και παιδική υγεία
Τα βρέφη που είναι εκτεθειμένα εντός της μήτρας σε τοξίνες του τσιγάρου, μέσω του καπνίσματος της μητέρας ή της μητρικής έκθεσης στον παθητικό καπνό, εμφανίζουν συχνά μειωμένη πνευμονική ανάπτυξη και λειτουργία. Τα μικρά παιδιά που εκτίθενται σε παθητικό καπνό κινδυνεύουν από την εμφάνιση και επιδείνωση του άσθματος, της πνευμονίας και της βρογχίτιδας και των λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμάται ότι 60 000 παιδιά πεθαίνουν πριν από την ηλικία των 5 ετών από λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού που προκαλούνται από το παθητικό κάπνισμα. Όσα ζουν στην ενήλικη ζωή, εξακολουθούν να υποφέρουν από τις συνέπειες της έκθεσης στον καπνό, καθώς οι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος στην πρώιμη παιδική ηλικία αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης ΧΑΠ κατά την ενηλικίωση.
Η φυματίωση βλάπτει τους πνεύμονες και μειώνει τη λειτουργία των πνευμόνων, η οποία επιδεινώνεται περαιτέρω από το κάπνισμα. Περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού έχει λανθάνουσα φυματίωση, θέτοντας σε κίνδυνο την ανάπτυξη της ενεργού ασθένειας. Οι άνθρωποι που καπνίζουν είναι δύο φορές πιο πιθανό να νοσήσουν από φυματίωση.
Το κάπνισμα συνιστά μία πολύ επικίνδυνη μορφή ατμοσφαιρικής ρύπανσης των εσωτερικών χώρων: περιέχει πάνω από 7.000 χημικές ουσίες, 69 από τις οποίες είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο. Παρόλο που ο καπνός μπορεί να είναι αόρατος, μπορεί να παραμείνει στον αέρα για πάνω από πέντε ώρες, θέτοντας αυτούς που εκτίθενται στο κάπνισμα σε κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, χρόνιας αναπνευστικής νόσου και μειωμένης πνευμονικής λειτουργίας.
Με πληροφορίες: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας