ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ 2012

Ντοκιμαντέρ – σωσίβιο – 11/12/2012

Συγκινητικό και ηρωικό είναι δύο λέξεις που έχουν χρησιμοποιήσει οι New York Times για να κλείσουν σε δύο επίθετα τα όσα θα ζήσουμε σήμερα στο Γκαίτε κατά τη διάρκεια της προβολής του ντοκιμαντέρ “How to survive a plague”. Η Θετική Φωνή σε συνεργασία με το Athens Pride παρουσιάζουν το ντοκιμαντέρ με ώρα έναρξης 18.45 ενώ προηγούμενα θα υπάρχει κοκτέηλ στην υποδοχή του κοινού. Μαζί μας θα βρίσκεται και ο ακτιβιστής κύριος Jim Eigo, ένας εκ των πρωταγωνιστών. Μετά την προβολή θα μας δοθεί ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί του, να τον ακούσουμε και να τον ρωτήσουμε για διάφορες απορίες και ανησυχίες μας. Η ταινία παραδίδει μαθήματα ακτιβισμού που τόσο έχουμε ανάγκη σήμερα.Μην τη χάσετε!

Ινστιτούτο Γκαίτε: Ομήρου 14-16, Αθήνα

Είσοδος Δωρεάν

 

 

 

Επιστημονική διημερίδα για τον HIV/AIDS και την Ελληνική Δικαιοσύνη – 4/12/2012

Έχοντας πολλές αφορμές αλλά κυρίως μετά τα γεγονότα του Μαΐου με την ανακοίνωση της υγειονομική διάταξης του Υπουργείου Υγείας και τις σημαντικές επιπτώσεις που είχε η εφαρμογή της για τις ευπαθείς ομάδες (κυρίως τις οροθετικές χρήστριες και εκδιδόμενες γυναίκες και τρανσέξουαλ) η Θετική Φωνή σε συνεργασία με το AIDS Healthcare Foundation διοργανώνει επιστημονική διημερίδα με θέμα “Ελληνική Δικαιοσύνη, Νομοθεσία και HIV/AIDS”. Οι βασικοί άξονες συζήτησης είναι: η ποινική αντιμετώπιση της μετάδοσης και της έκθεσης στον ιό τα νομικά δικαιώματα προστασίας των ατόμων που ζουν με HIV/AIDS.

Η διημερίδα θα διεξαχθεί στο Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (αίθουσα ΝΙΚΗ) τη Δευτέρα και την Τρίτη 10-11 Δεκεμβρίου. Το αναλυτικό πρόγραμμα αναφέρεται παρακάτω. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Να επισημάνουμε ότι μας τιμούν με την παρουσία τους στα πάνελ Ανώτατοι Δικαστές και Εισαγγελείς του εξωτερικού, εκπρόσωπος της UNAIDS και καταξιωμένοι Έλληνες νομικοί. Τέλος να ευχαριστήσουμε την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης AIDS για την υποστήριξή της αλλά και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανρωπίνων Δικαιωμάτων που ανέλαβε την συγκεκριμένη διημερίδα υπό την αιγίδα του.

 

 

Παγκόσμια ημέρα AIDS: εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη – 29/12/2012

Η Θετική Φωνή διοργανώνει εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα HIV/AIDS, 1η Δεκεμβρίου, για τον ιό που το προκαλεί και τους ανθρώπους που ζουν με αυτόν, από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, στην Πλατεία Αριστοτέλους. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που με πολύ μεράκι έχουμε ετοιμάσει συμπεριλαμβάνει τους PARANAUE, Θεατρικά δρώμενα, Street Party, διανομή φυλλαδίων και προφυλακτικών. Πιστεύουμε ότι είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ενημέρωσης πάνω στο ευαίσθητο θέμα του κοινωνικού στίγματος αλλά και στους τρόπους μετάδοσης του ιού HIV.

 

 

ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΗ ΖΩΗ: εκδηλώσεις στην Αθήνα – 26/12/2012

Η Θετική Φωνή διοργανώνει τριήμερη εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα HIV/AIDS, 1η Δεκεμβρίου, για τον ιό που το προκαλεί και τους ανθρώπους που ζουν με αυτόν, με τον τίτλο, «ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΗ ΖΩΗ». Μια σειρά εκδηλώσεων, που ως σκοπό έχουν να συμβάλλουν στον περιορισμό της μετάδοσης του HIV μέσω της έγκυρης πληροφόρησης, καθώς και να γιορτάσουν τις ως τώρα νίκες των ανθρώπων έναντι του ιού, θα πραγματοποιηθούν στις Αίθουσες «Κων/νος Καβάφης», Κτίριο «Δ7», «Κωστής Παλαμάς», Κτίριο «Δ10» στην «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων, (Πειραιώς 100, στο Γκάζι), από την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου μέχρι και το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα AIDS, από τις 10:00 έως τις 00.00. Μεταξύ άλλων, θα λειτουργεί ενημερωτικό χωριό με τα σταντ οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στα θέματα του hiv/aids και άλλων σχετιζόμενων χώρων, εκθέσεις φωτογραφίας και αφίσας, djs, δρώμενα, θεατρική παράσταση, κινηματογραφικές προβολές, show και δυο συναυλίες. Τα απογεύματα θα υπάρχει κινητή μονάδα εξέτασης της PRAKSIS για τον HIV και την Ηπατίτιδα C, από 19:00 έως 00:00.

Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί 8 κλειστές επιμορφωτικές συναντήσεις με μαθητές λυκείων της 1ης Δημοτικής Κοινότητας Αθηνών, και σπουδαστές ΙΕΚ/ΑΕΙ, καθώς και δυο ανοικτοί διάλογοι, ένας για τα ναρκωτικά την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου και ένας για το HIV/AIDS, το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου, στις 14:00 και οι δυο.

Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις δραστηριότητες του τριήμερου, ενώ η εκδήλωση έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

 

Θάνατος οροθετικού κρατούμενου – 26/09/2012

Με λύπη και οργή πληροφορηθήκαμε το γεγονός του θανάτου οροθετικού κρατουμένου των Φυλακών Κορυδαλλού που συνέβη προχθές (Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου) από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, αν και πιθανολογείται η ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών ουσιών. Μέχρι να ανακοινωθεί η επίσημη ιατροδικαστική έκθεση, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας, Θετική Φωνή, επιθυμεί να εκφράσει τη συμπαράστασή του στην οικογένεια του θανόντα και στους άλλους οροθετικούς κρατούμενους. Παράλληλα όμως εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία έναντι της Πολιτείας για το γεγονός ότι, αν και είναι υπεύθυνη για την προστασία των ανθρώπων που βρίσκονται μέσα στις φυλακές, αδυνατεί να εξασφαλίσει, όχι μόνο τις απαραίτητες συνθήκες διαβίωσης, αλλά και την ίδια την προστασία της ζωής τους.

Ενημερωθήκαμε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ότι έχει ήδη διατάξει εισαγγελική έρευνα για το εν λόγω περιστατικό και έχει προγραμματίσει την μετεγκατάσταση των οροθετικών κρατουμένων από το Νοσοκομείο Άγιος Παύλος, σε νέα, ειδική και πιο ανθρωπινή πτέρυγα στις Φυλακές Κορυδαλλού, επιθυμώντας με αυτόν τον τρόπο να απαντήσει και στο πάγιο πρόβλημα των δυσμενών συνθηκών κράτησης και διαβίωσης των φυλακισμένων που ζουν με HIV. Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας θα στηρίξει την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε κάθε προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τα πολύ σοβαρά προβλήματα με τα οποία παλεύουν καθημερινά οι οροθετικοί κρατούμενοι, αρκεί να μην περιοριστεί σε επίπεδο εξαγγελιών αλλά να προχωρήσει στην άμεση υλοποίησή τους. Παράλληλα, θα θέλαμε για άλλη μια φορά να τονίσουμε, με βάση και την πιθανολογούμενη αιτία θανάτου από χρήση, την υποκριτική στάση της Πολιτείας και του σωφρονιστικού συστήματος, που κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα που επικρατεί στις ελληνικές φυλακές και σχετίζεται άμεσα με τους τρόπους μετάδοσης του ιού. Η ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών, το σεξ χωρίς προφυλάξεις, ο στιγματισμός κτλ είναι αληθινά γεγονότα στις ελληνικές φυλακές και είναι καλύτερα αντί να στρουθοκαμηλίζουμε να αντιμετωπίζουμε τα δεδομένα και να τα επιλύουμε. Οι διεθνείς οδηγίες δείχνουν τους τρόπους των παρεμβάσεων και το μόνο που χρειάζεται να γίνει είναι να εφαρμοστούν προγράμματα εμπνευσμένα από αυτές για τα οποία απαιτείται η Πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δείξει την απαραίτητη βούληση.
Η πλειοψηφία των οροθετικών κρατουμένων βρίσκονται μέσα στη φυλακή για ιδία χρήση ναρκωτικών και επομένως καλούμε για άλλη μια φορά την Πολιτεία να επανεξετάσει τη σωφρονιστική της πολιτική, αποφεύγοντας τον εγκλεισμό άρρωστων ανθρώπων, τοξικοεξαρτημένων, που κανέναν κίνδυνο δεν αποτελούν για την ελληνική κοινωνία, παρά μόνο για τον ίδιο τους τον εαυτό. Η λύση βρίσκεται στην εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών που εφαρμόζονται και σε άλλες χώρες και έχουν να κάνουν με προγράμματα απεξάρτησης, με δράσεις ενημέρωσης, με δομές κοινωνικών υπηρεσιών και στην περίπτωση εγκλεισμού, προγραμμάτων μείωσης της βλάβης με διανομή συριγγών και προφυλακτικών, μια πρακτική που συνιστάται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Παρακαλούμε για την επιστροφή σας στην πραγματικότητα – 28/5/2012
Συνεχίζει αμετανόητος ο υπηρεσιακός Υπουργός Υγείας την προεκλογική του εκστρατεία αδιαφορώντας για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των οροθετικών ατόμων, και δυναμιτίζοντας κάθε ουσιαστική και αποτελεσματική προσπάθεια που έχει κάνει η πολιτεία για την αντιμετώπιση του ιού. Σε ακόμη μια συνέντευξη τύπου ο κ. Λοβέρδος ισχυρίζεται ότι οι πρωτοβουλίες του «έχουν ενοχλήσει», υπονοώντας ότι οι αντιδράσεις προέρχονται από συγκεκριμένα συμφέροντα.
Ποια είναι αλήθεια τα μυστικά συμφέροντα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, του Σταθμού φροντίδας εξαρτημένων ατόμων του ΟΚΑΝΑ, του ΚΕΘΕΑ, της ΕΣΗΕΑ, της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, του Παγκόσμιου Παρατηρητήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και απ’ ό,τι φημολογείται σύντομα και του ίδιου του σωματείου των εργαζομένων στο ΚΕΕΛΠΝΟ;
Ποια μυστικά συμφέροντα εξυπηρετούν οι αντιδράσεις από τις ελληνικές οργανώσεις και συλλογικότητες που στηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα: Θετική Φωνή – άνθρωποι και HIV, Κέντρο Ζωής, Praksis, Σύνθεση, Κέντρο ημέρας ΒΑΒΕΛ, Ελληνικό δίκτυο για το δικαίωμα στη στέγη και την κατοικία, Ελληνικό δίκτυο για την καταπολέμηση της φτώχειας, Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας, Λεσβιακή Ομάδα Αθήνας, Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών  HOMOPHONIA – Συλλογικότητα για το pride Θεσσαλονίκης, Lesb.Equal, Athens Pride, Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι, Ζωντανή Βιβλιοθήκη, Φεμινιστική Πρωτοβουλία για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, Κέντρο γυναικείων μελετών «Διοτίμα», Κόκκινη Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Κόκκινο – Συνιστώσα ΣΥΡΙΖΑ, Κίνηση «Απελάστε τον ρατσισμό», Πρωτοβουλία γυναικών ενάντια στο χρέος, Ομάδα γυναικών Θεσσαλονίκης, Θεματική ομάδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Οικολόγων Πράσινων, Δίκτυο μεταναστών, Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων, Ομάδα δικηγόρων για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, Ελληνική δράση για τα ανθρώπινα δικαιώματα «Πλειάδες», Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε, mιγάδα – Ομάδα Γυναικών Ενάντια στις Νέες Πειθαρχίσεις, Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Αρχιτεκτονικής, Κατάληψη Σινιάλο, ΜωβAttack;
Τα μόνα συμφέροντα που έχουν εξυπηρετηθεί είναι αυτά των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων στα οποία οδηγούνται οι θορυβημένοι από τις δηλώσεις του Υπουργού και του ΚΕΕΛΠΝΟ Έλληνες πολίτες. Την ίδια ώρα τα δημόσια νοσοκομεία είτε αδυνατούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση για εξέταση είτε επιλεκτικά χρεώνουν μια – κατά τα άλλα – δωρεάν εξέταση.
Θα ήθελε πολύ ο κ. Λοβέρδος να τον αφήνουν ανενόχλητο να παίζει τα πολιτικά και επικοινωνιακά του παιχνίδια αδιαφορώντας για το αν οι πράξεις του έχουν σοβαρές επιπτώσεις τόσο στις ζωές των οροθετικών ατόμων, όσο και στη δημόσια υγεία.
Ο υπηρεσιακός Υπουργός κάνει λόγο για ηχηρή απάντηση σε όλους όσους τον κατηγόρησαν για «προεκλογικά» τεχνάσματα με τη συνέχιση του έργου του την επομένη κιόλας μέρα των εκλογών. Ο ισχυρισμός αυτός όμως είναι αστείος αφού δεδομένων των πολιτικών εξελίξεων, είναι προφανές, ότι η προεκλογική περίοδος συνεχίζεται.
Η αναφορά του στην αγαστή συνεργασία του με τον επίσης υπηρεσιακό Υπουργό Προστασίας του Πολίτη δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το δίδυμο της ντροπής. Από τη μια εξαίρει το ρόλο του κ. Χρυσοχοΐδη και της ΕΛ.ΑΣ. στην καμπάνια μίσους και από την άλλη παίρνει αποστάσεις από τη δημοσίευση των προσωπικών δεδομένων των οροθετικών εργαζομένων στο σεξ. Από τη μια τονίζει πόσο σημαντική ήταν η συνεισφορά του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο να εισβάλει σε παράνομους οίκους ανοχής και να τραβολογά εξαθλιωμένες γυναίκες και από την άλλη επιρρίπτει τις ευθύνες για το αποσφράγισμα των οίκων στο σκοπίμως ασαφές σύμπαν των δημόσιων φορέων.
Είναι εξοργιστική η χρήση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των φορέων της (βλ. ECDC) για να νομιμοποιήσει τις χυδαίες πρακτικές που εφαρμόζει, όταν γνωρίζει τη διεθνή κατακραυγή που έχει προκαλέσει η απόφαση της Ελλάδας να διαπομπεύσει τις οροθετικές εργαζόμενες στο σεξ.
Η ρατσιστική εκστρατεία όμως των δυο Υπουργών, που έσπευσαν να αποδώσουν την εισαγωγή του HIV στους μετανάστες, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα. Η πλειοψηφία των γυναικών που έχουν συλληφθεί και κατηγορούνται είναι ελληνικής υπηκοότητας και μάλιστα θύματα της απουσίας πολιτικών και προγραμμάτων του Υπουργείο Υγείας στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Όπως Έλληνες είναι άλλωστε και η πλειοψηφία των πελατών που απερίσκεπτα και με δική τους ευθύνη και επιβολή απαιτούσαν τη μη χρήση του προφυλακτικού. Παρόλα αυτά συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να θεωρούν υπαίτιους τους  μετανάστες και τους χρήστες, υποκρύπτοντας τα πραγματικά αίτια που αποδεικνύουν ότι το θέμα είναι πιο σύνθετο και χρήζει σοβαρής και ουσιαστικής  πολιτικής παρέμβασης.
Παράλληλα η συμμετοχή του ΚΕΕΛΠΝΟ στη χτεσινή συνέντευξη τύπου αποτελεί όνειδος για έναν οργανισμό που οφείλει να προστατεύει τη δημόσια υγεία κατά τα διεθνή πρότυπα. Θέλουμε να καταγγείλουμε τον εναγκαλισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ με τις προσωπικές τακτικές του κ. Λοβέρδου και να θυμίσουμε την άμεση αρχική μας αντίδραση στον τρόπο με τον οποίο έγινε – και από όσα προκύπτουν από τις χτεσινές δηλώσεις θα εξακολουθήσει να γίνεται – η παρέμβασή του στις ευάλωτες -ως προς τονHIV- ομάδες του αστικού πληθυσμού.
Δηλώνουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν οι οροθετικοί τα θύματα της «μεγάλης μάχης» για τη Β΄ Αθήνας και στο βωμό αυτής να θυσιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημόσια υγεία. Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας, Θετική Φωνή, λαμβάνοντας υπόψη:
α) τη διεθνή εμπειρία,
β) τα επιστημονικά δεδομένα,
γ) τις κατευθυντήριες οδηγίες των αρμόδιων φορέων παγκοσμίως και
δ) τα ετήσια επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ,
οφείλει να τονίσει στην ελληνική κοινωνία ότι ο ιός είναι υπαρκτός και η αντιμετώπισή του άκρως σημαντική. Η Ελλάδα όμως πρέπει να σχεδιάσει, να υλοποιήσει και να επικοινωνήσει αποτελεσματικές πολιτικές και δράσεις στους τομείς της ενημέρωσης, της ευαισθητοποίησης, της πρόληψης, της τακτικής εξέτασης, της έγκαιρης διάγνωσης, της περίθαλψης, αξιοποιώντας τις διεθνείς συμβάσεις, οδηγίες και καλές πρακτικές.
Τα υπεύθυνα υπουργεία μεταδίδουν «απροφύλακτα» επικίνδυνους ιούς διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Στο σεξ ο HIV μεταδίδεται με τη συναίνεση και των δυο ενηλίκων χωρίς να ρωτά ούτε αν πληρώνεις, ούτε αν πληρώνεσαι, ούτε από πού κατάγεσαι, ούτε αν είσαι παντρεμένος, ούτε αν είσαι Υπουργός. Παρακαλούμε για την επιστροφή στην πραγματικότητα.
Αναστολή συμμετοχής της Θετικής Φωνής στην επιτροπή κοινωνικού διαλόγου με το ΚΕΕΛΠΝΟ – 30/04/2012
Η Θετική Φωνή μαζί με πολλές ακόμα οργανώσεις που προωθούν θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στείλαμε έγγραφο στην κυρία Κρεμαστινού, πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναφορικά με την παράδοση και δημοσιοποίηση στοιχείων στην ΕΛ.ΑΣ ιερόδουλων που διαπιστώθηκαν θετικές ως προς τον HIV κατόπιν ελέγχων των κινητών μονάδων του ΚΕΕΛΠΝΟ σε οίκους ανοχής στο κέντρο της Αθήνας, μιας πρακτικής που αντιβαίνει σε κάθε είδους ιατρική δεοντολογία, παραβιάζει κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα και πλήττει τις δυνατότητες παρέμβασης της πολιτείας και των οργανώσεων σε επίπεδο δημόσιας υγείας. Δεδομένου ότι δεν λάβαμε κάποια απάντηση και δεν είδαμε έστω κάποιες ενέργειες ως απάντηση αλλά αντίθετα το φαινόμενο πολλαπλασιάστηκε, η Θετική Φωνή αποφάσισε να αναστείλει τη συμμετοχή της στην Επιτροπή Κοινωνικού Διαλόγου του ΚΕΕΛΠΝΟ έως ότου σταματήσουν οι εν λόγω ενέργειες και ξεκινήσει ηχηρή διαδικασία αποκατάστασης των επιπτώσεων.
Ήμασταν οι πρώτοι που είχαμε χαιρετίσει τις παρεμβάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ στους ευπαθείς πληθυσμούς (όπως τις παρουσιάσατε στο συνέδριο της ΕΣΔΥ τον περασμένο Μάρτιο). Παράλληλα είχαμε τονίσει τη σημασία συνεργασίας με την ΕΛ.ΑΣ. για να μην τεθεί υπό κατάργηση το «κοινωνικό συμβόλαιο» μεταξύ ΚΕΕΛΠΝΟ και ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων ώστε να προσέρχονται οικειοθελώς για συμβουλευτική, ΤΕΣΤ για HIV και λοιπά μεταδιδόμενα νοσήματα. Σήμερα έκπληκτοι/ες απέναντι στον τρόπο με τον οποίο ερμήνευσε το ΚΕΕΛΠΝΟ την παράγραφο 4 της υγειονομικής διάταξης «Ρυθμίσεις που αφορούν τον περιορισμό της διάδοσης λοιμωδών νοσημάτων» άρα και τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού  Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων δυστυχώς δεν μας μένει άλλος δρόμος από το να αναστείλουμε τη συμμετοχή μας σε μία επιτροπή που φαίνεται να μην λαμβάνει καθόλου υπόψη της τις προσπάθειες συνεργασίας που και η Θετική Φωνή και όλες οι οργανώσεις έχουμε καταβάλει εδώ και τόσα χρόνια.
Κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ιατρικού απόρρητου – 30/04/2012
Με μια πρωτοφανή ενέργεια στιγματισμού, οι αρμόδιες αρχές της χώρας έδωσαν στη δημοσιότητα, μέσω ενός δελτίου τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, τα πλήρη στοιχεία, φωτογραφίες και πληροφορίες του ιατρικού φακέλλου 22χρονης οροθετικής ιερόδουλης, υπηκόου Ρωσίας. Η άνευ προηγουμένου ρατσιστική πρωτοβουλία των ελληνικών αρχών ανατροφοδότησε πλήθος δημοσιευμάτων διαπόμπευσης της εν λόγου οροθετικής γυναίκας, δημοσιοποιώντας μια σειρά προσωπικών της δεδομένων, στιγματίζοντας την ίδια, σπιλώνοντας όλα τα οροθετικά άτομα και αμαυρώνοντας την εικόνα της χώρας μας, που μετά από αυτό παύει να θεωρείται ένα σύγχρονο, ευνομούμενο και ανθρώπινο κράτος.
Ο καταστροφικός χειρισμός της υπόθεσης τόσο από την Ελληνική Αστυνομία, όσο και από το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ καταπατά οποιαδήποτε έννοια ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσβάλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και εκτρέφει μια κουλτούρα διακρίσεων όχι μόνο εναντίων των οροθετικών ατόμων, αλλά και εναντίον ειδικών ευπαθών ομάδων του πληθυσμού όπως μετανάστριες, ιερόδουλες γυναίκες κτλ. Σχετικά με το θέμα της δημοσίευσης όλων των στοιχείων και των φωτογραφιών της νεαρής εκδιδόμενης οροθετικής αλλοδαπής η παράγραφος που ακολουθεί καταθέτει το σκεπτικό της ΕΛ.ΑΣ (και την ταυτόχρονη άηχα ηχηρή συναίνεση του ΚΕΕΛΠΝΟ!).
Η δημοσιοποίηση των στοιχείων ταυτότητας και των φωτογραφιών, καθώς και της ποινικής δίωξης που ασκήθηκε σε βάρος της αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και προς την ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων. Επίσης, για την αποκάλυψη της τυχόν τέλεσης από μέρους της παρόμοιων πράξεων, της προτροπής όσων έχουν ήδη συνευρεθεί μαζί της να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις, καθώς και της αποτροπής του πανικού που θα μπορούσε να προκληθεί σε όσους έχουν συνευρεθεί με εκδιδόμενο πρόσωπο με όμοια χαρακτηριστικά.

Για να δούμε τώρα αναλυτικά τι λέει το σκεπτικό…
Α) “αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου”. Ποιο κομμάτι του “κοινωνικού συνόλου” απειλούσε η συγκεκριμένη νεαρή; Μόνο μια κατηγορία μπορούμε να διακρίνουμε εμείς. Τους πελάτες των οίκων ανοχής και μάλιστα αυτούς που επιμένουν να “συνευρίσκονται” με τα εκδιδόμενα πρόσωπα χωρίς προφυλακτικό.
Β) “και προς την ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων”. Το συγκεκριμένο επιχείρημα μόνο ως ωραίο θέμα για την Έκθεση των Πανελλαδικών Εξετάσεων θα μπορούσε να σταθεί, αφού έχει μέσα και την Πραγμάτωση και την Αξίωση και την Πολιτεία και τον Κολασμό, αλλά λίγο πολύπλοκο και εκδικητικό το διαβάζουμε όλο μαζί. Ενώ το συνδετικό “και” με την “προστασία του κοινωνικού συνόλου” σαν να ταυτίζει κάπως ύπουλα τα συμφέροντα πολιτείας και κοινωνίας στο ζήτημα της δημοσιοποίησης.
Γ) “για την αποκάλυψη…τυχόν τέλεσης…παρομοίων πράξεων”. Ως “παρόμοιες πράξεις” πρέπει να αναζητηθούν μαρτυρικές καταθέσεις και για το ενδεχόμενο να υπάρξουν καθυστερήσεις (και επομένως να μην πιστωθεί προεκλογικά στο δίδυμο Λοβέρδου – Χρυσοχοϊδη) ας βάλουμε την “υπεύθυνη” Ρωσίδα να πληρώσει το “μάρμαρο”, διαπομπέβοντας την!
Δ) “της προτροπής όσων έχουν ήδη συνευρεθεί μαζί της να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις”. Στο προσκήνιο και πάλι οι “αδαείς”, “ανυποψίαστοι”, “αθώοι” πελάτες των οίκων ανοχής!
Ε) “καθώς και της αποτροπής του πανικού που θα μπορούσε να προκληθεί σε όσους έχουν συνευρεθεί με εκδιδόμενο πρόσωπο με όμοια χαρακτηριστικά”. Πέραν του γεγονότος ότι δεν θα υπήρχε κανένας πανικός αν δεν δημοσιοποιούνταν οι φωτογραφίες της νεαρής, τώρα που δημοσιοποιούνται πώς θα αποτραπεί ακριβώς ο πανικός; Με τα στοιχεία της; Ζητάνε διαβατήριο οι πελάτες των οίκων ανοχής από τα εκδιδόμενα πρόσωπα; ή μήπως ζητάνε και το βιβλιάριο των εμβολιασμών και των τακτικών ιατρικών εξετάσεων που σύμφωνα με το νόμο θα έπρεπε οι εκδιδόμενες να κατέχουν; Από την άλλη, οι ίδιοι όταν πληρώνουν ακόμη και παραπάνω για να κάνουν σεξ χωρίς προφύλαξη, μήπως επιδεικνύουν τα αποτελέσματα ιατρικών εξετάσεων ότι δεν είναι φορείς  κάποιου ΣΜΝ ή ακόμη και οροθετικοί στον ιό του HIV ή των ηπατιτήδων B και C; Και η πιθανότητα να “συνευρέθη τις μετά της νεαράς” γνωρίζοντάς την με άλλο όνομα, τι πρέπει να του προκαλέσει; Πανικό ή εφησυχασμό; Όπως και να ΄χει όμως πάλι στους πελάτες των οίκων ανοχής  απευθυνόμαστε.
Κατά τα άλλα σύμφωνα και με τις πρόσφατες εξαγγελίες του Υπουργού Υγείας, οι ίδιες οι εκδιδόμενες μεταφέρουν το HIV στα ελληνικά σπίτια… Στο σημείο αυτό αξίζει -για την ιστορία- να αναφέρουμε ότι για να υπάρξει μία τέτοια μεταφορά, πέρα από το “προϊόν“, θα πρέπει να υπάρχει και ο “κομιστής“!!! Θα θέλαμε επομένως εδώ να επισημάνουμε ότι η σεξουαλική αγωγή και ο ασφαλής τρόπος σεξουαλικής επαφής είναι κάτι που επαφίεται σε όλους τους συμμετέχοντες σε μια σεξουαλική πράξη και η αμέλεια γύρω από τη μη χρήση προφυλακτικού βαραίνει κυρίως τους πελάτες των οίκων ανοχής, αφού είναι ευρέως γνωστό ότι η απαίτηση για  τη μη χρήση μέσων προστασίας συνήθως προβάλλεται από τους άνδρες πελάτες των ιεροδούλων γυναικών ως προαπαιτούμενο για τη συνεύρεση τους.
Αντί λοιπόν η Πολιτεία να προχωρήσει σε ουσιαστικά μέτρα εκπαίδευσης γύρω από τα θέματα του HIV/AIDS μέσω πχ προγραμμάτων σεξουαλικής υγείας στα ελληνικά σχολεία, επιλέγει για μια ακόμη φορά την «εύκολη», αλλά άκρως επικίνδυνη, οδό της δημοσιοποίησης των προσωπικών δεδομένων μιας νέας γυναίκας.
Οι οργανώσεις που συνυπογράφουμε το παρόν δελτίο τύπου καλούμε την Πολιτεία να επανορθώσει και να αποκαταστήσει τη ζημιά που προκάλεσε με αυτήν της την πρωτοβουλία στις σχέσεις μεταξύ ελληνικής κοινωνίας και οροθετικών ατόμων. Την καλούμε επίσης να σταματήσει το στιγματισμό και τις διακρίσεις έναντι ευάλωτων ανθρώπων και να προστατεύσει με κάθε τρόπο τη νομιμότητα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Τέλος δηλώνουμε ότι με μια τέτοια ενέργεια η Πολιτεία ουσιαστικά αυτοαναιρεί τα προγράμματα που σχεδιάζει και προσπαθεί να υλοποιήσει σχετικά με την εθελοντική εξέταση εκδιδόμενων ατόμων, με σκοπό την πρόληψη και προστασία της δημόσιας υγείας. Προγράμματα που όταν γίνονται σωστά συμβάλλουν καθοριστικά στην προστασία και την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού, σε αντίθεση με το κυνήγι μαγισσών που εγκαινίασε με τη χθεσινή της πρωτοβουλία.
Οι οργανώσεις:

 • ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ
 • ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ
 • PRAKSIS
 • ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΒΑΒΕΛ
 • ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ
 • ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
 • ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΚΗ ΛΕΣΒΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Λ.Κ.Ε.)
 • Σ.Υ.Δ.
 • HOMOPHONIA – ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ PRIDE ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 • LESB.EQUAL
 • ATHENS PRIDE
 • ΕΠΣΕ
 • ΖΩΝΤΑΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
 • ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
 • ΣΤΑΘΜΟΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ
 • ΟΚΑΝΑ
 • ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΔΙΟΤΙΜΑ
 • ΚΟΚΚΙΝΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 • ΚΟΚΚΙΝΟ – ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ ΣΥΡΙΖΑ
 • ΚΙΝΗΣΗ: “ΑΠΕΛΑΣΤΕ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ”
 • ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΧΡΕΟΣ
 • ΛΕΣΒΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΘΗΝΑΣ (Λ.Ο.Α.)

 

Η επιδείνωση των υπηρεσιών υγείας είναι η πραγματική “υγειονομική βόμβα” – 05/04/2012

Δυστυχώς χωρίς έκπληξη ενημερωθήκαμε  για την επίσχεση εργασίας του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού του Π.Γ. Νοσοκομείου Αττικόν, κάτι που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά δυσμενών εξελίξεων στο χώρο των υπηρεσιών υγείας που επηρεάζουν άμεσα όλους όσους εξαρτώνται από αυτές τις υπηρεσίες και ειδικά τους χρόνια πάσχοντες όπως οι άνθρωποι που ζουν με τον HIV.

Η υποχρηματοδότηση της δημόσιας υγείας έχει πάρει πλέον επικίνδυνες διαστάσεις και είναι εμφανής σε όλα τα στάδια της παροχής υπηρεσιών υγείας: υποστελέχωση των μονάδων, ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό από σύριγγες ως αντιδραστήρια εξετάσεων και από απλά φάρμακα ως αντιρετροϊκά, νοσηλευόμενοι με ράντζα σε διαδρόμους, απλήρωτο ιατρονοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. 
Ειδικά για τις εξετάσεις των CD4 κυττάρων –μια εξέταση που προβλέπεται από τις κατευθυντήριες οδηγίες ΚEΕΛΠΝΟ και ECDC να διενεργείται τουλάχιστον κάθε έξι μήνες για όλους τους οροθετικούς- ο σύλλογός μας έχει καταγράψει την συστηματική (ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης) ή περιστασιακή (Αττικόν, Ευαγγελισμός) έλλειψη των σχετικών αντιδραστηρίων και έχει παρέμβει όχι πάντα με τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Οι προειδοποιήσεις  περί ‘υγειονομικών βομβών’ δεν μπορούν να θεωρηθούν ειλικρινές ενδιαφέρον για την δημόσια Υγεία όταν η κακοδιαχείριση των πόρων από διοικήσεις που αδυνατούν να δώσουν λύσεις σε φλέγοντα ζητήματα και η σοβαρή υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας μας βάζουν βαθύτερα σε ένα φαύλο κύκλο. Με έναν κοντόφθαλμο τρόπο παραβλέπουν ότι μια υποβάθμιση των συνθηκών παρακολούθησης των ανθρώπων που ζουν με HIV θα συνεπάγεται και μία “οικονομική βόμβα” σύντομα.

Δηλώνουμε αλληλέγγυοι με τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας, τους ανθρώπους που έμπρακτα και καθημερινά δείχνουν τη μέριμνά τους για τους οροθετικούς συχνά υπερβαίνοντας τον εαυτό τους. 
Η Θετική Φωνή εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις επιπτώσεις που ήδη έχει αυτή η κατάσταση στους ανθρώπους που ζουν με HIV και την αγωνία της για το μέλλον και την επιβίωσή τους.

 

Παρουσίαση βιβλίου “Ζώντας με τον HIV”
O σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας Θετική Φωνή, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου “Ζώντας με τον HIV”, την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, και ώρα 13:00 στο κεντρικό κατάστημα του βιβλιοπωλείου “Ελευθερουδάκης”, Πανεπιστημίου 11 & Αμερικής στην Αθήνα.

Την παρουσίαση χαιρετίζει η κα Τζένη Κρεμαστινού, Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕΕΛΠΝΟ, Καθηγήτρια Δημόσιας και Διοικητικής Υγιεινής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας
Συμμετέχουν στο πάνελ:
κ. Γιώργος Χρύσος, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (Ε.Ε.Μ.Α.Α.)
κ. Νίκος Δέδες, Πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας, Θετική Φωνή
Την εκδήλωση συντονίζει ο κ. Γρηγόρης Βαλλιανάτος
Το βιβλίο “Ζώντας με τον HIV” αποτελεί έναν πλήρη οδηγό ζωής για τους ανθρώπους που μόλις διαγνώστηκαν θετικοί στον HIV ή ζουν εδώ και καιρό με HIV/AIDS.