25 Ιουνίου 2019

Συνάντηση εργασίας με την Πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφη Γεννηματά

Εικόνα για το άρθρο “Συνάντηση εργασίας με την Πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφη Γεννηματά”

Συνάντηση εργασίας με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 24 Ιουνίου η Θετική Φωνή και η Πλατφόρμα ΜΚΟ για τις ψυχοδραστικές ουσίες στα γραφεία του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας στου Ψυρρή. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο πρώην Δήμαρχος Αθηναίων και επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΚΙΝ.ΑΛ. Γιώργος Καμίνης, ο Γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστουδουλάκης, ο Εκπρόσωπος Τύπου Παύλος Χρηστίδης και η Καθηγήτρια Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Πρόεδρος του Ο.ΚΑ.ΝΑ. Μένη Μαλλιώρη.

Στη συνάντηση, η Θετική Φωνή επεσήμανε ότι εξάλειψη του HIV περνάει μέσα από πολιτικές που σέβονται και διασφαλίζουν τα δικαιώματα των ευάλωτων ομάδων, σε αντίθεση με απαράδεκτες πολιτικές που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν όπως η Υγειονομική Διάταξη 39Α και η διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών το 2012, από ορισμένους υπουργούς του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Για το λόγο αυτό, η κοινότητα των οροθετικών ατόμων και συνολικά η κοινωνία αναμένουν ακόμη μία δημόσια συγνώμη από τους συγκεκριμένους πολιτικούς και την παράταξή τους, καθώς στο όνομα της δημόσιας υγείας καταπατήθηκαν βάναυσα τα θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών και στοίχησαν τη ζωή ορισμένων από αυτές.

Ο Σύλλογος ανέδειξε επίσης τα κύρια ζητήματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του HIV σε τρεις άξονες. Οι δύο πρώτοι αφορούν στην καθολική πρόσβαση σε υπηρεσίες θεραπείας και στην πρόληψη, καθώς και στη διακομματική συναίνεση που αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου που θα συντονίζει την εθνική προσπάθεια.

Η συζήτηση επίσης επικεντρώθηκε στον τρίτο πυλώνα που αφορά στην ισονομία και στα δικαιώματα των ευάλωτων ομάδων. Στο πλαίσιο αυτό, η Θετική Φωνή τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν νομοθετικές παρεμβάσεις για την εισαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ως υποχρεωτικού μαθήματος σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, για τη θέσπιση του πολιτικού γάμου και της τεκνοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια και για την άρση των εμποδίων που οδηγούν τα εργαζόμενα άτομα στο σεξ στην παράνομη εργασία. Επιπρόσθετα, συζητήθηκε η ανάγκη άμεσης έναρξης της λειτουργίας δομών ιατρικώς επιτηρούμενης χρήσης για τους ενεργούς χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών και προσανατολισμού του κράτους από την κατασταλτική λογική σε πολιτικές για τα ναρκωτικά που υπηρετούν τεκμηριωμένα τη δημόσια υγεία και τα δικαιώματα των χρηστών. Όλες οι πλευρές συμφώνησαν πως η συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί και πρέπει να είναι έντονη.

Από την πλευρά της η κ. Γεννηματά, συμφώνησε με τις προτάσεις των συλλόγων για τις νομοθετικές παρεμβάσεις στον τομέα των δικαιωμάτων και της ισονομίας και δεσμεύθηκε για μία μετεκλογική συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών στα συγκεκριμένα πεδία.

Εκ μέρους της Πλατφόρμας ΜΚΟ για της ψυχοδραστικές ουσίες, στη συνάντηση συμμετείχαν η Μ.Κ.Ο. PRAKSIS, το Δίκτυο Ομοτίμων Χρηστών Ψυχοδραστικών Ουσιών, ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος “Προμηθέας” και η Μ.Κ.Ο. “Διογένης – Διάλογος Πολιτικής για τα Ναρκωτικά”.