17 Ιουλίου 2019

Το Ηνωμένο Βασίλειο επεκτείνει την εμβολιαστική κάλυψη για τον HPV σε αγόρια από 12 έτων

Εικόνα για το άρθρο “Το Ηνωμένο Βασίλειο επεκτείνει την εμβολιαστική κάλυψη για τον HPV σε αγόρια από 12 έτων”

Πάνω από 100.000 περιστατικά καρκίνου θα μπορέσουν να προληφθούν στη Βρετανία τα επόμενα 40 χρόνια με την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) που προκαλεί καρκίνο του τραχήλου, του στόματος, του πρωκτού και των γεννητικών οργάνων.

Ανακοινώνοντας την επέκταση προγράμματος εμβολιασμού για τα αγόρια και τα κορίτσια, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE) εκτιμά ότι το σχέδιο ανοσοποίησης θα αποτρέψει περίπου 64.000 καρκίνους του τραχήλου της μήτρας και σχεδόν 50.000 άλλους τύπους νεοπλασίας έως το 2058. Πρόκειται για μία χρονιά ορόσημο, καθώς τότε θα συμπληρωθούν 50 χρόνια από την εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού HPV στη Βρετανία, το οποίο ξεκίνησε σε κορίτσια το 2008.

Ο ιός HPV είναι ένας σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός που συνδέεται με πάνω από το 99% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας, το 90% των καρκίνων του πρωκτού, το 70% των καρκίνων του κόλπου και του αιδοίου και το 60% των καρκίνων του πέους.

Ο Οργανισμός “Public Health England” ανακοίνωσε ότι από τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, αγόρια ηλικίας 12 και 13 ετών στη Βρετανία θα μπορούν πλέον να εμβολιαστούν δωρεάν για τον HPV.

Δεδομένου ότι τα κορίτσια του Ηνωμένου Βασιλείου άρχισαν να λαμβάνουν το εμβόλιο HPV το 2008, μελέτες έχουν δείξει ότι οι λοιμώξεις από τους βασικούς τύπους του ιού έχουν υποχωρήσει κατά 86% στις ηλικίες 16 έως 21 ετών. Μια μελέτη της Σκωτίας έδειξε επίσης ότι το εμβόλιο είναι υπεύθυνο για τη μείωση της εμφάνισης προκαρκινικών βλαβών του τραχήλου στις γυναίκες έως και 71%.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα το εμβόλιο διατίθεται δωρεάν στα κορίτσια έως 18 ετών, στους άνδρες ηλικίας 18 έως 26 ετών που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες και στα άτομα έως 26 ετών με HIV λοίμωξη.

 

Με πληροφορίες: reuters.com