22 Ιουλίου 2019

Η επιστημονικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα της PrEP

Εικόνα για το άρθρο “Η επιστημονικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα της PrEP”

To Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α. εξέδωσε πρόσφατα ανακοίνωση, αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των εργαλείων πρόληψης για τον ιό HIV.

Σήμερα υπάρχουν περισσότερες επιλογές από ποτέ για να μειωθεί το ρίσκο έκθεσης ή μετάδοσης του HIV. Η χρήση αντιρετροϊκής αγωγής με σκοπό τόσο την θεραπεία όσο και την πρόληψη, η χρήση προφυλακτικού, η εμπλοκή μας σε πρακτικές ασφαλέστερου σεξ, μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά το ρίσκο. Ορισμένες επιλογές είναι πιο αποτελεσματικές από άλλες. Όμως ο συνδυασμός στρατηγικών πρόληψης μπορεί να αποδειχθεί ακόμα πιο αποτελεσματικός. Ωστόσο για να αποδόσει οποιαδήποτε από τις παραπάνω επιλογές, πρέπει να χρησιμοποιηθεί σωστά και με συνέπεια.

Οι πίνακες που εμπεριέχονται στη δημοσίευση του CDC παρέχουν εκτιμήσεις αποτελεσματικότητας για τα εργαλεία πρόληψης, βάσει της επιστημονικής βιβλιογραφίας. Βάσει τις έκθεσης τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα της προφυλακτικής θεραπείας PrEP είναι τα ακόλουθα:

  • Η αποτελεσματικότητα της PrEP ανέρχεται στο 99% όταν λαμβάνεται τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα
  • Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας ως πρόληψη (TasP ή U=U) ανέρχεται στο 100%
  • Η PrEP συγκρίνεται με τη χρήση προφυλακτικού του οποίου η αποτελεσματικότητα κυμαίνεται από 72% έως 91% όσον αφορά στο παθητικό πρωκτικό σεξ
  • Η PrEP είναι εξίσου αποτελεσματική και για το κολπικό σεξ
  • Αναγνωρίζεται και επικυρώνεται η αποτελεσματικότητα στην προστασία που παρέχει η λήψη της PrEP κατά το δοκούν (event-driven ή on-demand PrEP)
  • Έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα και σε παγκόσμιο επίπεδο μόνο τρεις περιπτώσεις ορομετατροπής σε HIV από άτομα που βρίσκονταν σε PrEP και με σωστή τήρηση της αγωγής