11 Σεπτεμβρίου 2019

H Θετική Φωνή με τον Δήμαρχο Αθηναίων στη διάσκεψη Fast-Track Cities στο Λονδίνο

Εικόνα για το άρθρο “H Θετική Φωνή με τον Δήμαρχο Αθηναίων στη διάσκεψη Fast-Track Cities στο Λονδίνο”

Η Θετική Φωνή και τα Checkpoint συμμετείχαν στη διάσκεψη του δικτύου Fast-Track Cities, ενώ επικεφαλής της ελληνικής επιστολής ήταν ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Η συνάντηση άνω των 300 δημάρχων και εκπροσώπων κρατών, πόλεων και οργανισμών από όλο τον κόσμο πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2019 στο Λονδίνο από το UNAIDS, τον οργανισμό International Association of Providers of AIDS Care (IAPAC) και άλλους εταίρους.

Στην ομιλία του ο κ. Μπακογιάννης επισήμανε την ανάγκη αξιοποίησης όλων των εργαλείων πρόληψης συμπεριλαμβανομένης της PrEP. Όπως ανέφερε, η Ελλάδα κατάφερε πράγματι γρήγορα να αναχαιτίσει την επιδημική έκρηξη στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών στην Αθήνα την περίοδο 2010-2012. Ωστόσο, μία επισκόπηση των επιδημιολογικών δεδομένων καταδεικνύει την αναγκαιότητα αποτελεσματικότερων παρεμβάσεων, καθώς στις αρχές του 2000 οι νέες διαγνώσεις HIV κυμαίνονταν από 3,7 έως 4,5 ανά 100.000 ετησίως. Το 2018 το αντίστοιχο ποσοστό είναι 6,4 παρά τα αλματώδη βήματα της επιστήμης, οι καθυστερημένες διαγνώσεις πλησιάζουν το 50% και περίπου το 23% των ατόμων με HIV λοίμωξη παραμένει αδιάγνωστο.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων κωδικοποίησε τις προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής στους άξονες 1) της ανάπτυξης πολιτικών για τα ναρκωτικά και της ενίσχυσης των προγραμμάτων μείωσης της βλάβης, 2) της έγκαιρης διάγνωσης και της πρόληψης και 3) της εξάλειψης του κοινωνικού στίγματος. Τέλος, ανέδειξε τη σημαντική συμβολή των Checkpoint στην αναχαίτιση της επιδημίας στην Ελλάδα και στην προαγωγή μίας κουλτούρας τακτικής εξέτασης και έμφασης στη σεξουαλική υγεία.

O Πρόεδρος της Θετικής Φωνής Νίκος Δέδες συντόνισε το στρογγυλό τραπέζι με θέμα την κοινωνική υπευθυνότητα. Η συζήτηση κινήθηκε στο πεδίο της ανάπτυξης συνεργειών ανάμεσα στις κυβερνήσεις και τους πολιτειακούς φορείς, την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία των πολίτων, με σκοπό την υλοποίηση παρεμβάσεων με ισχυρό αντίκτυπο στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

O Διευθυντής των Checkoint Σοφοκλής Χάνος είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στο κοινό τις παρεμβάσεις πρόληψης της Θετικής Φωνής, ως βέλτιστες πρακτικές προαγωγής της τακτικής εξέτασης και προσέγγισης ομάδων όπως οι άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες. Αναφέρθηκε επίσης στη διαχρονική συνεργασία των δομών με το Δήμο Αθηναίων, σε θέματα ευαισθητοποίησης του πληθυσμού και κοινωνικής υποστήριξης των ευάλωτων ομάδων.

Κύριοι σκοποί της διάσκεψης ήταν οι ακόλουθοι:

  • Η ανάδειξη βέλτιστων πρακτικών για την αναχαίτιση της επιδημίας HIV και των συλλοιμώξεων της φυματίωσης και των ιογενών ηπατιτίδων.
  • Η αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα αστικά κέντρα στην εφαρμογή μέτρων πρόληψης, διάγνωσης, διασύνδεσης με τη θεραπεία και κοινωνικής υποστήριξης.
  • Η αξιολόγηση της εφαρμογής πολιτικών με γνώμονα την καινοτομία, την προσβασιμότητα, τη δικαιοσύνη και την ισονομία.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του, ο Δήμαρχος του Λονδίνου Sadiq Khan επικεντρώθηκε στην πρόκληση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και στην ανάγκη εξάλειψης του στίγματος που εξακολουθεί να συνοδεύει την HIV λοίμωξη. Παρουσίασε επίσης τη στρατηγική του Λονδίνου για την επίτευξη του στόχου για την εκμηδένιση των νέων μολύνσεων, των θανάτων και των περιστατικών διακρίσεων που σχετίζονται με τον HIV έως το 2030.

Η πρωτοβουλία Fast Track Cities είναι μια παγκόσμια σύμπραξη, η οποία επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ενός δικτύου πόλεων με σκοπό την επίτευξη των δεσμεύσεων της Διακήρυξης του Παρισιού, συμπεριλαμβανομένων των στόχων 90-90-90 και της εξάλειψης του στίγματος και των διακρίσεων που βιώνουν τα άτομα με HIV λοίμωξη και οι ευάλωτες ομάδες.