19 Σεπτεμβρίου 2019

Εκδήλωση στη μνήμη του Ζακ: Γιατί (δεν) μιλάμε για την ιστορία μας

Εικόνα για το άρθρο “Εκδήλωση στη μνήμη του Ζακ: Γιατί (δεν) μιλάμε για την ιστορία μας”

Με αφορμή τον ένα χρόνο από τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, η Θετική Φωνή διοργάνωσε μία δημόσια συζήτηση (open mic), εμπνευσμένη από τη δημόσια παρουσία και παρρησία του. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019 στην Αθήνα, σε σε συνεργασία με το πρόγραμμα “HIV in Greece: A political archive”.

Ο Ζακ Κωστόπουλος/ Zackie Oh, υπήρξε κοινωνικός και δικαιωματικός ακτιβιστής, ανθρωπιστής και αντιφασίστας, δυναμική drag persona, ένα βαθιά πολιτικό πρόσωπο. Ήταν μέλος και ένας από τους πρώτους εργαζόμενους της οικογένειας της Θετικής Φωνής και των Checkpoint. Για όλες αυτές τις ταυτότητές του μίλησε δημόσια και διεκδικητικά, δείχνοντας πόσο σημαντικό και πόσο πολιτικό είναι να μοιράζεται κανείς την ιστορία του.

Στο πλαίσιο αυτό, καλέσαμε όσες και όσους επιθυμούν, να μιλήσουν, όπως έκανε στη ζωή του και ο Ζακ, για την κανονικοποιημένη και καθημερινή βία, τον αποκλεισμό, την ομοφοβία, την τρανσφοβία, την έμφυλη βία και τον ρατσισμό. Να αντιπαραβάλουμε τις αρχές και τις αξίες της ελευθερίας, της πραγματικής ισότητας και της ορατότητας. Να μοιραστούμε τις καθημερινές εμπειρίες μας και να αναλογιστούμε πόσες τέτοιες ιστορίες έχουν αποσιωπηθεί. Να στοχαστούμε την παρακαταθήκη και την ευθύνη που μας αφήνει ο θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου, έναν χρόνο μετά.