1 Οκτωβρίου 2019

Το Ίδρυμα Elton John και η εταιρεία Gilead μαζί στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση του HIV στην ανατ. Ευρώπη και την κεντρική Ασία

Εικόνα για το άρθρο “Το Ίδρυμα Elton John και η εταιρεία Gilead μαζί στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση του HIV στην ανατ. Ευρώπη και την κεντρική Ασία”

Tο ίδρυμα Elton John AIDS και η εταιρεία Gilead Sciences, Inc. ανακοίνωσαν πρόσφατα στο συνέδριο Fast-Track Cities 2019 στο Λονδίνο, την έναρξη της πρωτοποριακής πρωτοβουλίας RADIAN. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που επιδιώκει να συμβάλλει στη μείωση της επίπτωσης του HIV και των θανάτων από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Κάθε μέρα, περισσότεροι από 400 άνθρωποι στη συγκεκριμένη περιοχή εκτίθενται στον HIV και 100 πεθαίνουν από το AIDS“, δήλωσε ο Sir Elton John, ιδρυτής του Elton John AIDS Foundation. “Το έργο του ιδρύματός μου για την ίδρυση του Ταμείου Ανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας (ESAKAK) με τη εταιρεία Gilead και άλλους εταίρους πριν από μερικά χρόνια ανέδειξε έντονα την ανάγκη να επεκταθούν δραστικά οι προσπάθειές μας στην περιοχή. Γι’ αυτό, χαίρομαι που το Ίδρυμα συνεργάζεται και πάλι με τη Gilead μέσω του RADIAN για να παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη και χρηματοδότηση, να αντιστρέψει τις τάσεις και να φτάσει σε μερικούς από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους του κόσμου. Μαζί, μπορούμε να προκαλέσουμε θετικές αλλαγές, να σώσουμε ζωές και να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν μένει πίσω στον αγώνα για να τερματιστεί την επιδημία” .

Η αντιμετώπιση της επιδημίας στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία είναι επιτακτική για την παγκόσμια προσπάθεια εξάλειψης του HIV/AIDS. Σύμφωνα με το UNAIDS, ενώ τα ποσοστά των νέων μολύνσεων και των θανάτων από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS μειώνονται παγκοσμίως, η συγκεκριμένη περιοχή είναι μία από τις λίγες περιφέρειες όπου η επίπτωση του HIV αυξάνεται συνεχώς, ενώ οι θάνατοι από AIDS αυξήθηκαν κατά 300% περίπου τα τελευταία 20 χρόνια .

Η Gilead και το Ίδρυμα μοιράζονται ένα όραμα για τον τερματισμό της επιδημίας του HIV. Μέσω του προγράμματος RADIAN, επιδιώκουμε να φτάσουμε σε περιθωριοποιημένους πληθυσμούς και να συνεργαστούμε με τοπικές οργανώσεις για να αντιμετωπίσουμε μερικές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν” , δήλωσε ο Daniel O’Day, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Gilead Sciences. “Το RADIAN θα συμβάλει στην παροχή χρηματοδότησης και υποστήριξης για την αντιμετώπιση του ιού HIV στη συγκεκριμένη περιοχή. Υπάρχουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι που ζουν με τον ιό HIV σε αυτές τις χώρες και χρειάζονται πρόσβαση στην κατάλληλη περίθαλψη. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως μέσω της εκπαίδευσης και της ενδυνάμωσης της κοινότητας” .

Η πρωτοβουλία RADIAN αποτελείται από δύο βασικούς πυλώνες, το πρόγραμμα RADIAN “Model Cities” και το ταμείο RADIAN “Unmet Need”. Με την προσαρμογή ενός προγράμματος διπλής γραμμής, το RADIAN θα κατευθύνει πόρους σε κοινότητες που βρίσκονται σε ανάγκη και θα ενισχύει παρεμβάσεις μέσω στοχοθετημένης χρηματοδότησης, ενώ ταυτόχρονα θα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη δεξιοτήτων. Ο HIV έχει υψηλό επιπολασμό σε κοινότητες που αντιμετωπίζουν συχνά κοινωνικό στίγμα και έχουν περιορισμένη πρόσβαση στη φροντίδα. Σε συνεργασία με τοπικούς οργανισμούς, το RADIAN θα αξιοποιήσει την τοπική εμπειρία και θα μοιραστεί τις βέλτιστες πρακτικές που απαιτούνται για την επίτευξη ουσιαστικής προόδου.