13 Νοεμβρίου 2019

Συνάντηση του Δημάρχου Αθηναίων με τον Αναπληρωτή Επίτροπο Υγείας της Νέας Υόρκης και τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Παγκόσμιας Εκστρατείας «Prevention Access Campaign» στο πλαίσιο του I’m Positive

Εικόνα για το άρθρο “Συνάντηση του Δημάρχου Αθηναίων με τον Αναπληρωτή Επίτροπο Υγείας της Νέας Υόρκης και τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Παγκόσμιας Εκστρατείας «Prevention Access Campaign» στο πλαίσιο του I’m Positive”

Συνάντηση εργασίας με θέμα την επιδημία HIV και το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην αναχαίτισή της, είχε την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης με τον Αναπληρωτή Επίτροπο για τον έλεγχο των λοιμώξεων στο Τμήμα Υγείας της Νέας Υόρκης Dr Demetre Daskalakis και τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Παγκόσμιας Εκστρατείας «Prevention Access Campaign» Bruce Richman, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα για τη συμμετοχή τους στην καμπάνια “I’m Positive”. Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» Νίκος Δέδες, ο Creative Leader της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση Νίκος Αθανασόπουλος, η Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «Αθηνά-Υγεία» Φωτεινή Λεομπίλλα και o Michael Macneal, σύζυγος του Dr Daskalakis.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στον αναβαθμισμένο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο Δήμος Αθηναίων ως μέλος του διεθνούς δικτύου πόλεων «Fast Τrack Cities» του UNAIDS για την αντιμετώπιση του HIV, στα πρότυπα της Νέας Υόρκης. Κατά τη διάρκεια της θητείας του Dr Daskalakis την τελευταία πενταετία, η Πολιτεία έχει καταγράψει μία σημαντική πτώση των νέων περιστατικών HIV, με την εφαρμογή ενός ολιστικού προγράμματος που δίνει έμφαση στην προφυλακτική θεραπεία PrEP, στην τακτική εξέταση και στην καταπολέμηση του στίγματος.

Ο κ. Μπακογιάννης ενημερώθηκε επίσης για την Παγκόσμια Εκστρατεία «Prevention Access Campaign» από τον ιδρυτή της Bruce Richman και για τη δυνατότητα συμμετοχής του Δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για ένα κίνημα που αριθμεί πάνω από 930 εταίρους σε 100 χώρες και διακηρύσσει ότι τα οροθετικά άτομα που λαμβάνουν σωστά την αντιρετροϊκή θεραπεία τους, είναι αδύνατο να μεταδώσουν τον ιό στους ερωτικούς τους συντρόφους (Undetectable=Untransmittable | U=U). Η συγκεκριμένη επιστημονική τεκμηρίωση αποτελεί το πιο σημαντικό όχημα για την αποστιγματοποίηση των ανθρώπων που ζουν με HIV.

Ο Dr Demetre Daskalakis και ο Bruce Richman είναι καλεσμένοι του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας και του Ιδρύματος Ωνάση στην Αθήνα, προκειμένου να συμμετέχουν σε ειδική εκδήλωση στις 14 Νοεμβρίου στη Στέγη, στο πλαίσιο της καμπάνιας “I’m Positive”, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Τόσο ο Νίκος Δέδες, όσο και ο Νίκος Αθανασόπουλος ανέδειξαν τις πτυχές της κοινής πρωτοβουλίας και τη συμβολή της στην καταπολέμηση στερεοτύπων και προκαταλήψεων που επισκιάζουν τις ζωές όχι μόνο των οροθετικών ατόμων, αλλά μίας σειράς ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Επισήμαναν τέλος ότι το κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας συνίσταται στην ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα ατομικής και δημόσιας υγείας, μέσα από τον πρίσμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.