Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας “Θετική Φωνή” και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση διοργάνωσαν για δεύτερη χρονιά στο πλαίσιο της καμπάνιας I’M POSITIVE, μία ξεχωριστή βραδιά αφιερωμένη στην καταπολέμηση των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων που επισκιάζουν τη ζωή κοινωνικών ομάδων οι οποίες ωθούνται στο περιθώριο.
Η κατάμεστη από κόσμο, χρώμα και ενθουσιασμό Κεντρική Σκηνή της Στέγης, φιλοξένησε τρεις αληθινές ιστορίες που σχετίζονται με τον HIV, αλλά πραγματεύονται ευρύτερες έννοιες και αξίες, όπως η παιδεία, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ορατότητα των ευάλωτων ομάδων. Τη συζήτηση συντόνισαν ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος και η Λυδία Παπαϊωάννου.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, η Πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφη Γεννηματά, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος ως εκπρόσωπος του Προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, ο βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Καιρίδης, ο Γεν. Γραμματέας Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης, η τέως Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων της Αθήνας Νάσος Ηλιόπουλος και Παύλος Γερουλάνος, ο Αντιπρόεδρος του Ε.Ο.Δ.Υ. Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, η Συντονίστρια του Εθνικού Στρατηγικού σχεδίου για τον HIV Γιώτα Τουλούμη, ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Μ.Α.Α. Μάριος Λαζανάς και ο Πρέδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας Γιώργος Καλαμίτσης.
Ο άνθρωπος που συμβολίζει την καινοτομία στην αντιμετώπιση του HIV
O Demetre Daskalakis είναι αναπληρωτής επίτροπος για τον έλεγχο των λοιμώξεων στο Τμήμα Υγείας της Νέας Υόρκης και ένας υπερήφανος γιος Ελλήνων ομογενών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπήρξε ο πρώτος κρατικός αξιωματούχος στον κόσμο που συνυπέγραψε την Παγκόσμια Διακήρυξη ότι οι άνθρωποι με HIV λοίμωξη που παίρνουν σωστά την αγωγή τους δε μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στους συντρόφους τους, ακόμη και με σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις (U=U).
Από το 2013, εφαρμόζει ένα καινοτόμο πλαίσιο για την αντιμετώπιση του HIV στη Νέα Υόρκη, το οποίο ονομάζεται «Φροντίδα Ουδέτερου Στάτους» (Status- Neutral Care). Πρόκειται για μία στρατηγική που αναδεικνύει και αξιοποιεί όλα τα εργαλεία πρόληψης και θεραπείας ώστε να παραμένουν υγιή και ασφαλή, τόσο τα οροθετικά, όσο και τα οροαρνητικά άτομα. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Το 2017, οι νέες λοιμώξεις HIV στους άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες της Νέας Υόρκης ήταν 35% λιγότερες σε σχέση με το 2013.
Ένα ομόφυλο ζευγάρι που μας εμπνέει
Ο Demetre είναι παντρεμένος με τον Michael τα τελευταία 7 χρόνια. Μία σχέση που αποπνέει αποδοχή, αγάπη και ελευθερία. Ένα ζευγάρι που μας εμπνέει με την δημόσια παρουσία του. Η επιστήμη μάς δίνει πλέον τα εφόδια για να δώσουμε ένα οριστικό τέλος στην επιδημία του HIV. Αλλά μέχρι τότε, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προτάξουμε την μοναδική αξία του κάθε ανθρώπου απέναντι στο στίγμα και το φόβο του HIV. Αυτό το μήνυμα πρεσβεύουν ο Demetre με τον Michael. Δεν έχει σημασία αν είσαι οροθετικός ή οροαρνητικός. Σημασία έχει να αγαπάς τον εαυτό σου.
Ο ιδρυτής της Παγκόσμιας Εκστρατείας για το U=U
Στην Κεντρική Σκηνή φιλοξενήθηκε επίσης ο Bruce Richman, εκτελεστικός διευθυντής της Prevention Access Campaign (Εκστρατεία Πρόσβασης στην Πρόληψη), που είναι ένα παγκόσμιο κίνημα με περισσότερους από 930 επίσημους εταίρους σε 99 χώρες. Η καμπάνια επικεντρώνεται στη διάδοση της επιστημονικής τεκμηρίωσης ότι τα οροθετικά άτομα που λαμβάνουν σωστά την αντιρετροϊκή τους αγωγή είναι πρακτικά αδύνατο να μεταδώσουν τον ιό στους συντρόφους τους, ακόμη και με σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις. Πρόκειται για μία παραδοχή που αλλάζει ριζικά όλα όσα γνωρίζαμε για τον HIV και αποτελεί το πιο ισχυρό όχημα αποστιγματοποίησης των ατόμων που ζουν με τον ιό.
Η δύναμη της οικογενειακής υποστήριξης
Ο Ραφαήλ είναι 29 ετών και διαγνώστηκε με HIV πριν 5 χρόνια. Η μητέρα του είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός και ζει στην Τρίπολη. Ήθελαν πάντα να μιλάνε ανοιχτά μεταξύ τους. Ωστόσο, το να μοιραζόμαστε την αλήθεια μας δεν είναι μία εύκολη διαδρομή. Προϋποθέτει τη συνειδητή επιλογή να αποδεχόμαστε και να σεβόμαστε τον άλλο, χωρίς να φιλτράρουμε τη σχέση μας μέσα από τις δικές μας προσδοκίες. Προϋποθέτει την εμπιστοσύνη και να προτάσσουμε την αγάπη σε όσα δεν μπορούμε να κατανοήσουμε. Η εξάλειψη της επιδημίας ξεκινάει από τη σχέση μας με το περιβάλλον μας, τους αγαπημένους μας ανθρώπους και τον εαυτό μας.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Θετικής Φωνής σε 500 οροθετικά άτομα στην Ελλάδα, ο 1 στους 2 δήλωσε ότι απομακρύνθηκε από την οικογένεια του εξαιτίας του HIV και οι 7 στους 10 απάντησαν ότι νιώθουν ντροπή για τον εαυτό τους. Πρόκειται για τις συνέπειες της κοινωνικής διάστασης της νόσου, που επισκιάζουν τη ζωή των οροθετικών ατόμων και απειλούν την υγεία τους εξίσου με τον ίδιο τον ιό.
Ο Ραφαήλ με τη μητέρα του είναι ένα φωτεινό παράδειγμα πως παρά τις δυσκολίες που μπορεί να συναντά κάθε σχέση στην κοινή διαδρομή, η αλήθεια, η αποδοχή και η κατανόηση αποτελούν την πιο δυνατή απάντηση απέναντι στα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που συνοδεύουν τον HIV.
Η εργασία στο σεξ είναι εργασία
Η Άννα είναι εργαζόμενη στο σεξ. Με τον Νίκο γνωρίστηκαν στη Λεωφόρο Συγγρού το 2013, όταν η Θετική Φωνή ξεκίνησε να επισκέπτεται τις πιάτσες της Αθήνας και να διανέμει δωρεάν προφυλακτικά και ενημερωτικό υλικό για τη σεξουαλική υγεία.
Δύο χρόνια αργότερα, μαζί με μία ομάδα συνεργατών και εθελοντών ξεκίνησαν τη λειτουργία του Red Umbrella Athens, της πρώτης δομής στην Ελλάδα, για την υποστήριξη και ενδυνάμωση των ατόμων που εργάζονται στο σεξ. Συνολικά σε αυτή την πενταετία, το κέντρο έχει παράσχει δωρεάν υπηρεσίες σε πάνω από 500 άνδρες και γυναίκες.
Τα άτομα που εργάζονται στο σεξ είναι πολύ πιθανότερο να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας, βία και κακοποίηση σε χώρες όπως η Ελλάδα όπου ωθούνται στην παράνομη απασχόληση. Αντίθετα, η αποποινικοποίηση της εργασίας στο σεξ θα οδηγούσε σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε μείωση κατά 45% των κρουσμάτων HIV στη συγκεκριμένη ομάδα σε ορίζοντα δεκαετίας. Γιατί η δημόσια υγεία περνάει πάντοτε μέσα από το σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων και της αδιαπραγμάτευτης αξίας του κάθε ανθρώπου.
Οι ανοιχτές συζητήσεις με τα σχολεία
Όπως και στο “I’m Positive 2018”, η δράση περιελάμβανε ένα διήμερο κινηματογραφικών προβολών και συζήτησης για σχολεία, στις 13 και 14 Νοεμβρίου στη Μικρή Σκηνή. Κατά τη διάρκεια των σχολικών εκδηλώσεων, μαθητές και μαθήτριες λυκείων είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Ραφαήλ Μπιλίδα από τη Θετική Φωνή και την ψυχολόγο Μαριλίνα Αβάνη από τη Γραμμή “11528 – δίπλα σου”, για τις προκλήσεις και προκαταλήψεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι, αλλά και τη σημασία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Τη συζήτηση συντόνισε η Μαίρη Συνατσάκη.