20 Νοεμβρίου 2019

Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης Checkpoint: Γίναμε 7 ετών και συνεχίζουμε ακόμη πιο δυναμικά!

Εικόνα για το άρθρο “Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης Checkpoint: Γίναμε 7 ετών και συνεχίζουμε ακόμη πιο δυναμικά!”

Τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης “Checkpoint” συμπλήρωσαν 7 χρόνια συμβολής στην αναχαίτιση της επιδημίας HIV και προαγωγής της σεξουαλικής υγείας στην Ελλάδα.

Συνολικά σε αυτό το διάστημα, οι δομές μας έχουν διενεργήσει πάνω από 120.000 δωρεάν εξετάσεις για HIV, ηπατίτιδες Β και C και σύφιλη και έχουν διανείμει πάνω από 6.000.000 δωρεάν προφυλακτικά και 600.000 φυλλάδια σε όλη την Ελλάδα.

 

Το μοντέλο εξέτασης που εφαρμόζουν οι δομές προωθεί ένα σύγχρονο, εύκολο και γρήγορο τρόπο εξέτασης σε ένα φιλικό περιβάλλον αποδοχής, ανεξάρτητα από το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου, την κοινωνική θέση και την καταγωγή των ληπτών των υπηρεσιών μας. Η επιτυχία του μοντέλου κατά τη διάρκεια αυτών των ετών οφείλεται στο γεγονός ότι είναι σχεδιασμένο από τις ίδιες τις κοινότητες που πλήττονται από την επιδημία και έχει προσαρμοστεί στις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Ως αποτέλεσμα, τα Checkpoint καταγράφουν 1 στις 4 νέες διαγνώσεις HIV στην Ελλάδα. Στην πλέον ευάλωτη ομάδα των ανδρών που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 50%.

 

Οι υπηρεσίες των δύο δομών στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και των δύο κινητών μονάδων δεν περιορίζονται στην παροχή δυνατότητας δωρεάν εξέτασης. Από την ίδρυση των Checkpoint διαγνώσαμε την ανάγκη υπεύθυνης πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης του κοινού για θέματα που σχετίζονται με την σεξουαλική υγεία, την πρόληψη και την ατομική ευθύνη.

Στην κατεύθυνση αυτή, έχουμε υλοποιήσει καμπάνιες ενημέρωσης για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τη σημασία της τακτικής εξέτασης και της έγκαιρης διάγνωσης, την προφυλακτική θεραπεία PrEP, τη χρήση προφυλακτικού, την ασφαλέστερη ενέσιμη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών και το chemsex. Ταυτόχρονα, πρωτοστατούμε στη προάσπιση των δικαιωμάτων και της ορατότητας των ευάλωτων ομάδων με εκστρατείες ευαισθητοποίησης οι οποίες φέρουν στο επίκεντρό τους την κατάρριψη στερεοτύπων και προκαταλήψεων που απειλούν τόσο την κοινωνική συνοχή, όσο και την ατομική και δημόσια υγεία.

Ως αποτέλεσμα αυτής της επταετούς διαδρομής, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το 2015 και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) το 2018 έχουν συμπεριλάβει τα Checkpoint ως βέλτιστη πρακτική στις κατευθυντήριες οδηγίες τους.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» και του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας», σε συνεργασία με το AHF Europe. Ο Ε.Ο.Δ.Υ. έχει αναλάβει την επιστημονική εποπτεία. Στους κύριους υποστηρικτές περιλαμβάνονται οι εταιρείες Gilead, Abbvie, Elpen, MSD, Mylan, Roche και ViiV Healthcare-GSK, ο οργανισμός Radcliffe Foundation, το SolidarityNow, τα ιδρύματα Ωνάση, Σταύρος Νιάρχος, Λάτση, Αγγελικούση και Μποδοσάκη.