Μείωση των νέων διαγνώσεων HIV για το πρώτο δεκάμηνο του 2019 αναδεικνύει το επιδημιολογικό δελτίο του Ε.Ο.Δ.Υ.

Σύμφωνα με το επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ για το πρώτο δεκάμηνο του 2019, καταγράφεται μία μείωση των νέων διαγνώσεων HIV.

Από τον Ιανουάριο έως και τον Οκτώβριο του 2019 διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ 473 περιστατικά HIV λοίμωξης (4,4 ανά 100.000 πληθυσμού), εκ των οποίων τα 364 (76,96%) αφορούσαν σε άνδρες, τα 106 (22,41%) σε γυναίκες και 3 (0,63%) σε διεμφυλικά άτομα. Οι νέες διαγνώσεις HIV ανά 100.000 πληθυσμού για το πρώτο δεκάμηνο του 2019, βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με εκείνες που δηλώθηκαν τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα των 9 προηγούμενων ετών.

Νέες διαγνώσεις HIV λοίμωξης ανά 100.000 πληθυσμού (περίοδος Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2010-2019)

 

Αναφορικά με την κατηγορία μετάδοσης, το 42% εκτέθηκε στον HIV μέσω σεξουαλικής επαφής μεταξύ ανδρών, το 28,5% μέσω ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής και το 8,25% μέσως κοινών συνέργων κατά τη χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Περίπου 1 στις 5 διαγνώσεις HIV έχουν καταγραφεί με ακαθόριστο τρόπο μετάδοσης. Σε σχέση με το πρώτο δεκάμηνο του 2018, καταγράφεται μία μείωση της επίπτωσης της νόσου κατά 22% στους άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες, κατά 64% στους χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών και κατά 5% στους ετεροφυλόφιλους.

Κατηγορία μετάδοσης HIV λοίμωξης ανά έτος διάγνωσης (Ιανουάριος-Οκτώβριος 2010-2019)

Η πλειοψηφία των νέων διαγνώσεων καταγράφεται διαχρονικά σε άτομα ελληνικής εθνικότητας, ωστόσο για πρώτη φορά στο δεκάμηνο του 2019, ο αριθμός αυτός (266) συγκλίνει τόσο πολύ με τον αντίστοιχο αριθμό διαγνώσεων HIV σε αλλοδαπούς (204). Από το 2017, η πλειοψηφία των νέων διαγνώσεων αλλοδαπής εθνικότητας αφορά σε άτομα προερχόμενα από την υποσαχάρια Αφρική.

Κατανομή των νέων διαγνώσεων ανά εθνικότητα (περίοδος Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2010-2019)

 

Κατανομή των νέων διαγνώσεων HIV στα άτομα αλλοδαπής εθνικότητας ανά γεωγραφική περιοχή (περίοδος Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2010-2019)

Η Θετική Φωνή εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για την επιδημιολογική κατάσταση του HIV, όπως καταγράφεται στο πιο πρόσφατο δελτίο του ΕΟΔΥ. Για την εξαγωγή πιο ασφαλών συμπερασμάτων θα πρέπει να αναμένουμε την ολοκλήρωση της αποστολής των δηλώσεων από τους υγειονομικούς φορείς της χώρας μέχρι το τέλος του έτους και κυρίως να αναγνώσουμε τα δεδομένα μέσα από τη συνολική εθνική απόκριση για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται σταθερά μία μείωση της διαγνώσεων, θα πρέπει ωστόσο να ελεγχθεί σε βάθος κατά πόσο το στοιχείο αυτό αντικατοπτρίζει και μία αντίστοιχη μείωση στις νέες μολύνσεις. Προκλήσεις όπως το διαχρονικά υψηλό ποσοστό των καθυστερημένων διαγνώσεων, η εύκολη πρόσβαση σε ταχείες διαγνωστικές εξετάσεις, η διάθεση της προληπτικής θεραπείας PrEP, η διανομή συνέργων ασφαλούς χρήσης που θα ανταποκρίνεται στην πραγματική ζήτηση και κυρίως ένας εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός και συντονισμός, παραμένουν εν πολλοίς αναπάντητες. Με την εκπλήρωση αυτών των συνθηκών, η Ελλάδα θα καταφέρει να θέσει στέρεες βάσεις για την αναχαίτιση της επιδημίας.

Σημειώνεται τέλος, πως σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης Checkpoint κατέγραψαν στο πρώτο δεκάμηνο του 2019 το 25,8% των νέων διαγνώσεων HIV. Στην ομάδα των ανδρών που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε στο 38%.

Βρείτε εδώ το επιδημιολογικό δελτίο.