H Θετική Φωνή συμμετείχε στην ημερίδα που διοργάνωσε η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων για την εθνική απόκριση της επιδημίας HIV.
Τις εργασίες της εκδήλωσης άνοιξε ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος επισήμανε ότι η αναχαίτιση της επιδημίας HIV προϋποθέτει την ανάπτυξη κοινωνικών συμμαχιών για την προώθηση και υλοποίηση μέτρων στους πυλώνες τις πρόληψης, της θεραπείας και της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τασούλας ανέδειξε τον αναβαθμισμένο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Κοινοβούλιο.
Στην ομιλία του ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας εξήγγειλε 1) την άμεση χρηματοδότηση των Κέντρων Αναφοράς μέσω συμβάσεων που θα υπογραφούν με τον ΕΟΔΥ, 2) την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της αντιρετροϊκής αγωγής και των εξετάσεων που θα διασφαλίζει το καθεστώς ανωνυμίας των ασθενών και 3) τη διάθεση της προφυλακτικής θεραπείας PrEP. Ο κ. Κικίλιας αναγνώρισε επίσης την πληρότητα και την επιστημονική τεκμηρίωση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου και δεσμεύθηκε για την αναζήτηση του κατάλληλου πλαισίου εφαρμογής του.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων Βασίλης Οικονόμου μίλησε για την ανάγκη μίας πανεθνικής συμμαχίας, με τη συστράτευση όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και των επιστημονικών και κοινωνικών εταίρων. Έκανε ιδιαίτερη μνεία στη συμβολή των Checkpoint στην προαγωγή της εξέτασης και της πρόληψης και προσδιόρισε τις προτεραιότητες οι οποίες περιλαμβάνουν την έγκαιρη, δωρεάν και ανώνυμη εξέταση, την καθολογική πρόσβαση στη θεραπεία, την PrEP, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία και τη συμμετοχή των εκπροσώπων των ασθενών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.
Ο Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος έκανε μία ιστορική αναδρομή στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του HIV και προσδιόρισε την επιδημιολογική καταγραφή ως τη βάση για μία ολοκληρωμένη στρατηγική. Παρουσίασε επίσης κάποια επιτεύγματα της χώρας όπως η πρόσβαση στη θεραπεία και η αποτελεσματικότητα της ιατρικής παρακολούθησης των ασθενών. Στις προτάσεις του ανέδειξε τη δημιουργία ενός οριζόντιου προϋπολογισμού για τη νόσο και την εφαρμογή του μέτρου της PrEP για τις ομάδες υψηλού ρίσκου.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας Νίκος Δέδες παρουσίασε τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της Θετικής Φωνής για την καταπολέμηση του στίγματος, όπως η καμπάνια I’m Positive σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση και υπογράμμισε την αποδοχή που γνώρισαν τόσο από το πολιτικό προσωπικό, όσο και από την κοινωνία. Υπέβαλε επίσης υπόψη της Επιτροπής τις προτάσεις του Συλλόγου οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβανούν 1) τη διόρθωση των επίσημων στοιχείων της επιδημιολογικής επιτήρησης, 2) την εφαρμογή του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου, 3) την αξιολόγηση και κάλυψη των αναγκών των Μονάδων Λοιμώξεων, 4) τη διασφάλιση της πρόσβασης σε δωρεάν, γρήγορη και εμπιστευτική εξέταση, 5) την αξιοποίηση της PrEP και του self-testing και 6) την επιτάχυνση της διαδικασίας έναρξης θεραπείας. Τέλος, αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή των Checkpoint στις νέες διαγνώσεις, επισήμανε ωστόσο ότι απαιτείται η υποστήριξη της πολιτείας προς τις συγκεκριμένες δομές και τις ΜΚΟ με αντίστοιχο έργο στο πεδίο του HIV.
Ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος αναφέρθηκε στη μείωση των νέων διαγνώσεων κατά το πρώτο δεκάμηνο του 2019, ωστόσο τόνισε ότι θα πρέπει να εξετάσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα υπό το πρίσμα των πρωτοβουλιών που πρέπει να αναληφθούν για την αξιοποίηση όλων των προληπτικών εργαλείων, τη μείωση των καθυστερημένων διαγνώσεων και τη στοχευμένη προσέγγιση των ευάλωτων ομάδων.
Η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που εκπόνησε το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον HIV Γιώτα Τουλούμη ανέλυσε τους τρεις πυλώνες του σχεδίου οι οποίοι περιλαμβάνουν τη μείωση των νέων λοιμώξεων, την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών φροντίδας από τη στιγμή της διάγνωσης για όλα τα οροθετικά άτομα και την ανακούφιση της κοινωνικής διάστασης της επιδημίας για τις ομάδες που πλήττονται δυσανάλογα. Τόνισε επίσης την ανάγκη δημιουργίας ενός μηχανισμού εποπτείας και αξιολόγησης του Στρατηγικού Σχεδίου κατά την υλοποίησή του.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης & Αντιμετώπισης του AIDS Μάριος Λαζανάς χαιρέτισε τις εξαγγελίες του Υπουργείου Υγείας για την αποκατάσταση της πρόσβασης των οροθετικών ατόμων στις εξετάσεις τους, τόνισε ωστόσο ότι απαιτείται εγρήγορση για την άμεση εφαρμογή του μέτρου. Αναφορικά με τις συνθήκες στις Μονάδες Λοιμώξεων, παραδέχτηκε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι μονάδες απειλούνται με αναστολή της λειτουργίας τους, λόγω έλλειψης ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού. Τέλος ανέδειξε την ανάγκη εξεύρεσης μίας λύσης για τη διασφάλιση της πρόσβασης των προσφύγων και μεταναστών με HIV στη θεραπεία, για ανθρωπιστικούς, αλλά και για λόγους δημόσιας υγείας.
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Υγείας Κυριάκος Σουλιώτης σημείωσε πως στον HIV δεν υπάρχουν περιθώρια προκλητής ζήτησης ή σπατάλης και επομένως υπάρχει μία στέρεη βάση για την ανάπτυξη των απαιτούμενων και στοχευμένων πολιτικών. Έκανε επίσης μνεία στην ανάγκη για ένα νέο μοντέλο χάραξης, υλοποίησης και αξιολόγησης των πολιτικών υγείας στην Ελλάδα, με τη θεσμοθέτηση ενός διακριτού και ισότιμου ρόλου των εκπροσώπων των ασθενών.
Ο Οικονομολόγος Υγείας της ΕΣΔΥ Κώστας Αθανασάκης επισήμανε ότι σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, το ετήσιο κόστος της θεραπείας για τον HIV στην Ελλάδα ανέρχεται στις 7.500 ευρώ και έχει μειωθεί κατά 8% σε σχέση με το 2010. Σημείωσε επίσης ότι η αναλογία κόστους οφέλους από την έναρξη και χορήγηση αγωγής είναι 1 προς 2,8 ευρώ για το σύστημα υγείας και την κοινωνία ευρύτερα.
Ο τέως Υπουργός Υγείας και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε στα κεκτημένα της θεραπείας που έχει επιτύχει η Ελλάδα όπως η απρόσκοπτη πρόσβαση στα πλέον σύγχρονα αντιρετροϊκά σκευάσματα και η προσέγγιση των στόχων 90-90-90 του UNAIDS. Αναγνώρισε ωστόσο της αδυναμίες της εθνικής απόκρισης και τόνισε την ανάγκη άμεσης εφαρμογής του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τον HIV.
Στην ημερίδα μίλησαν επίσης εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων και των επιστημονικών και κοινωνικών φορέων. Κοινός τόπος όλων των τοποθετήσεων ήταν 1) η διακομματική συναίνεση ως προϋπόθεση για μία αποτελεσματική εθνική στρατηγική, 2) η αξιοποίηση όλων των εργαλείων που παρέχει η επιστήμη στην πρόληψη και τη θεραπεία και 3) η ανάγκη συστράτευσης για την καταπολέμηση των διακρίσεων που υφίστανται οι άνθρωποι με HIV και οι ευάλωτες ομάδες.