3 Δεκεμβρίου 2019

Δράσεις της Θετικής Φωνής με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS

Εικόνα για το άρθρο “Δράσεις της Θετικής Φωνής με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS”

Η Θετική Φωνή, τα Checkpoint και το AHF Europe τίμησαν και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα AIDS με εξωτερικές δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με την επιδημία, τους ανθρώπους που ζουν με HIV αλλά και την πρόληψη.

 

 

Στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα, οι εθελοντές και τα μέλη μας συμμετείχαν στην ταυτόχρονη παρουσίαση της καμπάνιας #ZeroStigma.Μέσα από την εικαστική παρέμβαση των καλλιτεχνών της UrbanAct που χρηματοδότησε η εταιρεία Gillead Sciences Ελλάς, μεταμορφώθηκαν κεντρικά σημεία των τριών πόλεων, δημιουργώντας graffiti που αποτυπώνουν την αποδοχή ενάντια στην προκατάληψη, τον αποκλεισμό και το κοινωνικό στίγμα. Χρησιμοποιώντας αυτή τη μορφή εναλλακτικής τέχνης ως το βασικό «επικοινωνιακό» όχημα της εκστρατείας, στηρίζουμε τη προσπάθεια αναχαίτισης του ιού: η εξάλειψη του στίγματος συμβάλλει στο στόχο για μηδέν νέες μολύνσεις.

 

 

Στη Θεσσαλονίκη συμμετείχαμε σε σειρά δράσεων, οι οποίες είχαν ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού της πόλης και των επισκεπτών της σε θέματα που αφορούν στο HIV/AIDS. Οι δράσεις έγιναν υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Δήμο Θεσσαλονίκης και τις οργανώσεις Κέντρο Ζωής, United Societies of Balkans και HelMSIC – Hellenic Medical Students’ International Committee.

 

 

Το απόγευμα της 1ης Δεκεμβρίου στις 18:00, πραγματοποίησαμε εκδήλωση σχετικά με τη δημιουργία του Ελληνικού Αρχείου HIV/AIDS, σε συνεργασία με το ερευνητικό πρόγραμμα «Ο HIV στην Ελλάδα: Ένα πολιτικό αρχείο» και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Στο πλαίσιο της συζήτησης έγιναν δυο εισαγωγικές ομιλίες σχετικές με τη δημόσια συζήτηση και την τέχνη για το AIDS κατά τη δεκαετία του ’80 και του ’90, καθώς και μια εκτενέστερη περιγραφή του ερευνητικού προγράμματος και των στόχων του. Ακολούθησαν παρεμβάσεις ακτιβιστών και ερευνητών, με στόχο τη δημιουργία ενός πρώτου αρχείου κοινωνικής ιστορίας για το AIDS στην Ελλάδα δομημένο πάνω σε μία κοινοτική βάση και με γνώμονα τη συλλογική συμμετοχή.

 

 

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, η Βουλή των Ελλήνων φωταγωγήθηκε με την κόκκινη κορδέλα που συμβολίζει τον αγώνα για την αντιμετώπιση του AIDS και τη φράση «Κρατάμε την Υπόσχεση».