20 Δεκεμβρίου 2019

Η Θετική Φωνή χαιρετίζει την υπογραφή των συμβάσεων του ΕΟΔΥ με τα Κέντρα Αναφοράς και αναμένει την άμεση διενέργεια των εξετάσεων

Εικόνα για το άρθρο “Η Θετική Φωνή χαιρετίζει την υπογραφή των συμβάσεων του ΕΟΔΥ με τα Κέντρα Αναφοράς και αναμένει την άμεση διενέργεια των εξετάσεων”

Η Θετική Φωνή χαιρετίζει τη σημερινή υπογραφή των Προγραμματικών Συμβάσεων Συνεργασίας του Ε.Ο.Δ.Υ. με τα Κέντρα Αναφοράς της χώρας, που έγινε παρουσία του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Η σύναψη των συμβάσεων αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά βήματα που θα οδηγήσουν στην αποκατάσταση της πρόσβασης των ατόμων με HIV λοίμωξη στις εξετάσεις επιβεβαιωτικού ελέγχου, μέτρησης του ιικού φορτίου και γονοτυπικής αντοχής, ως αναπόσπαστο μέρος της θεραπείας τους. Ωστόσο δεν είναι η μόνη προϋπόθεση για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Για το λόγο αυτό, απαιτείται εγρήγορση και συντονισμός, τόσο από το Υπουργείο Υγείας και τον Ε.Ο.Δ.Υ., όσο και από τα Κέντρα Αναφοράς.

Υπενθυμίζεται ότι και κατά την προηγούμενη τριετία, σε πολλές περιπτώσεις υπήρχε ισχύουσα σύμβαση ανάμεσα στις δύο πλευρές, ωστόσο η έλλειψη αντιδραστηρίων οφειλόταν σε λόγους που δε σχετίζονται με τη διάθεση κονδυλίων:

 

  • Καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών

Η υλοποίηση και περάτωση ενός διαγωνισμού προμήθειας αντιδραστηρίων είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και στην πράξη φαίνεται πως υπερβαίνει τους έξι ή και περισσότερους μήνες. Για το μεσοδιάστημα αυτό δεν γινόταν καμία απολύτως πρόβλεψη για την εξέταση των δειγμάτων που συσσωρεύονταν.

 

  • Η ροή χρηματοδότησης δεν ανταποκρινόταν στην κάλυψη των πραγματικών αναγκών

Το πρώην ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. χρηματοδοτούσε συχνά τα εργαστήρια με ποσά που δεν αρκούσαν για να καλύψουν το σύνολο των απαιτούμενων εξετάσεων, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η ομαλή ροή προμήθειας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Θετική Φωνή εκφράζει την ικανοποίησή της για την υπογραφή των συμβάσεων και αναμένει την ολοκλήρωση των διαδικασιών, ώστε να αποκατασταθεί άμεσα και μόνιμα η πρόσβαση των ασθενών στις εξετάσεις που είναι απαραίτητες για την παρακολούθηση της υγείας τους.