20 Δεκεμβρίου 2019

Απευθύνουμε νέο κάλεσμα διαλόγου στο Υπουργείο Εργασίας για τον αποκλεισμό των ασθενών από την αναδοχή και την υιοθεσία

Εικόνα για το άρθρο “Απευθύνουμε νέο κάλεσμα διαλόγου στο Υπουργείο Εργασίας για τον αποκλεισμό των ασθενών από την αναδοχή και την υιοθεσία”

Σε συνέχεια της δημόσιας παρέμβασης της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» και ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» έστειλαν νέο αίτημα προς την αρμόδια Υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου για τον προγραμματισμό μίας συνάντησης για το μείζον ζήτημα των προϋποθέσεων που θέτει ο νόμος 4538/2018 για την αναδοχή και την υιοθεσία.

Το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν επιτρέπει σε άτομα με κάποιο χρόνιο μεταδοτικό νόσημα να γίνουν ανάδοχοι ή θετοί γονείς, εισάγοντας αθέμιτη διάκριση και παραβιάζοντας αναιτιολόγητα το δικαίωμα περίπου 100.000 ασθενών με ηπατίτιδα C, 250.000 ατόμων με ηπατίτιδα Β και 20.000 ασθενών με HIV λοίμωξη στην οικογενειακή ζωή. Βάσει των επιστημονικών δεδομένων, η πρόβλεψη αυτή σε καμία περίπτωση δεν υπηρετεί το συμφέρον των ανηλίκων, καθώς δεν υφίσταται κάποιο ρίσκο έκθεσης στις παθήσεις, δεδομένου ότι αυτές δεν μεταδίδονται με την κοινωνική συναναστροφή. Επιπλέον, δεν λαμβάνει υπόψη την παράμετρο της θεραπείας που παρέχεται και στις τρεις νόσους.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο σύλλογοι καλούν το Υπουργείο να άρει τον αποκλεισμό των ασθενών από το δικαίωμα στην αναδοχή και υιοθεσία, ως ένα μέτρο αποκατάστασης της ισονομίας στην πράξη, που υπηρετεί ταυτόχρονα το συμφέρον και την ευημερία των παιδιών.