28 Ιανουαρίου 2020

Με αφορμή την καταγγελία οροθετικού ασθενούς για στιγματική αντιμετώπιση κατά τη νοσηλεία του στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας

Εικόνα για το άρθρο “Με αφορμή την καταγγελία οροθετικού ασθενούς για στιγματική αντιμετώπιση κατά τη νοσηλεία του στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας”

Σε συνέχεια της δημόσιας καταγγελίας οροθετικού ασθενούς που νοσηλεύτηκε για προγραμματισμένη επέμβαση στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας καταδικάζει το συγκεκριμένο συμβάν στιγματικής μεταχείρισης και καλεί του Υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΔΥ αλλά και το συγκεκριμένο νοσοκομείο να λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για τη μη επανάληψή αντίστοιχων περιστατικών.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, ο ασθενής κατέστη θύμα διακριτικής συμπεριφοράς από το προσωπικό του νοσοκομείου, καθώς ενημερώθηκε ότι θα έπρεπε να διαμένει σε διαφορετικό θάλαμο, να χρησιμοποιεί άλλη τουαλέτα και να τρώει σε σκεύη μίας χρήσης, λόγω της HIV λοίμωξης. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του, δεν υπήρξε μέριμνα για τη διασφάλιση του ιατρικού απορρήτου, ως προς τους υπόλοιπους νοσηλευόμενους του θαλάμου που είχε τοποθετηθεί.

Παρά τα σημαντικά βήματα της επιστήμης για την αντιμετώπιση του HIV, η κοινωνική διάσταση της νόσου εξακολουθεί να επισκιάζει τις ζωές των οροθετικών ατόμων. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας οφείλει όχι μόνο να διασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία τους, αλλά και να πρωτοστατεί στην καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος που συνοδεύει τη νόσο.

Είμαστε πλέον στο 2020, η HIV λοίμωξη αποτελεί μία χρόνια νόσο και η έρευνα και η επιστήμη έχουν αποδείξει ότι τα άτομα που λαμβάνουν σωστά την αντιρετροϊκή αγωγή είναι αδύνατο να μεταδώσουν τον ιό, πόσο μάλλον με την κοινωνική επαφή. Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό ξεκαθαρίζουμε ότι:

  • Δεν νοείται οι επιστήμονες υγείας να μην τηρούν το ιατρικό απόρρητο.
  • Δεν νοείται ο HIV να αποτελεί αιτία για άρνηση ή σκόπιμη συνεχή αναβολή παροχής ιατρικών υπηρεσιών
  • Δεν νοείται οι οροθετικοί ασθενείς να νοσηλεύονται σε ξεχωριστές κλίνες.
  • Δεν νοείται η σίτισή τους στο νοσοκομείο να γίνεται σε σκεύη μίας χρήσης, επειδή το προσωπικό παραμένει ανενημέρωτο.
  • Δεν νοείται άτομα που έχουν πεθάνει να θάβονται σε ειδική σακούλα όπως 30 χρόνια πριν.
  • Δεν νοείται να μην έχουμε καταφέρει ακόμη να καταστήσουμε αυτονόητη την αξιοπρέπειά μας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, καλούμε το Υπουργείο Υγείας και τον Ε.Ο.Δ.Υ. να προσαρμόσουν επιτέλους τους κανονισμούς διαχείρισης των οροθετικών ασθενών στο σήμερα και όχι με βάση όσα γνωρίζαμε (ή δεν γνωρίζαμε) για την επιδημία πριν από 30 χρόνια.