13 Φεβρουαρίου 2020

Οι δράσεις μας για τη Διεθνή Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού

Εικόνα για το άρθρο “Οι δράσεις μας για τη Διεθνή Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού”

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος “Θετική Φωνή”, τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης “Checkpoint” και το AHF Europe διοργανώσαμε και φέτος μία σειρά από δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού. Συνεργαστήκαμε με τα εμπορικά κέντρα “The Mall Athens” στην Αθήνα και “One Salonica Mall” στη Θεσσαλονίκη.

Η παρουσία μας περιελάμβανε δύο photobooth, όπου το κοινό είχε τη δυνατότητα να φωτογραφηθεί σε μία ποικιλία ευφάνταστων background.Στα ειδικά διαμορφωμένα περίπτερά μας, το κοινό μπορούσε να ενημερωθεί για τις υπηρεσίες των Checkpoint και για θέματα σεξουαλικής υγείας όπως, η σωστή χρήση προφυλακτικού, η τακτική εξέταση και η πρόληψη. Παράλληλα οι εθελοντές μας, διένειμαν δωρεάν προφυλακτικά και ενημερωτικό υλικό σε όλους τους επισκέπτες.

Τα τελευταία χρόνια τα Checkpoint έχουν διανείμει πάνω από 6.000.000 δωρεάν προφυλακτικά και 600.000 φυλλάδια σε όλη την Ελλάδα με στόχο την διευκόλυνση της πρόσβασης και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για το συγκεκριμένο προληπτικό μέσο.

Σύμφωνα με μελέτη του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας (ΕΠΙΨΥ), η χρήση προφυλακτικού από το 2002 έως το 2018 μειώνεται σημαντικά από 86,9% στο 75,6%. Τo 18,3% των εφήβων απαντούν ότι δεν έχουν κάνει χρήση προφυλακτικού τουλάχιστον μία φορά, ενώ το 6,1% απαντούν «δεν γνωρίζω». Τα παραπάνω στοιχεία υπογραμμίζουν την ανάγκη για εντατικοποίηση των προγραμμάτων και παρεμβάσεων σεξουαλικής αγωγής και υγείας.

H συγκεκριμένη ημέρα αποτελεί μία αφορμή για να υπενθυμίσουμε πως η χώρα μας δεν έχεi συμπεριλάβει τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ως υποχρεωτικό μάθημα στο εκπαιδευτικό σύστημα. Η σεξουαλική εκπαίδευση, η επιστημονική τεκμηρίωση U=U και προληπτικά μέτρα όπως η PrEP, η PEP και η τακτική εξέταση μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά, στην οριστική αναχαίτιση της επιδημίας του HIV.