3 Μαρτίου 2020

Η πρώτη συνάντηση «Εγώ και ο HIV» του 2020, στην Θεσσαλονίκη

Εικόνα για το άρθρο “Η πρώτη συνάντηση «Εγώ και ο HIV» του 2020, στην Θεσσαλονίκη”

To Σάββατο 22 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση «Εγώ και ο HIV» του 2020 στη Θεσσαλονίκη.

Η θεματολογία της συνάντησης περιείχε τις ακόλουθες ενότητες:

  • Νομικά θέματα και συμβουλές
  • Θέματα ψυχικής υγείας
  • Διατροφή και υγεία

Σε κάθε μία από τις ενότητες, οι παρευρισκόμενοι/ες συμμετείχαν ενεργά και μοιραστήκαμε όλοι και όλες μαζί, την οπτική μας, τις απόψεις και τις εμπειρίες μας.

Ο Αναστάσιος Σαμουηλίδης, Αναπληρωτής Γ.Γραμματέας της Θετικής Φωνής, παρουσίασε νομικά ζητήματα που αφορούν τα οροθετικά άτομα, το ισχύον πλαίσιο σήμερα και τους τρόπους διεκδίκησης δικαιωμάτων. Ειδικότερα, αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με το δελτίο μετακίνησης για τα Μ.Μ.Μ, και απαντήθηκαν ερωτήματα σε σχέση με την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το κοινό εξέφρασε έντονα τη δυσαρέσκεια του σε σχέση με τη πρόσβαση του σε υπηρεσίες παρακολούθησης και θεραπείας σχετικά με τον HIV.

Για την ψυχική υγεία, ομιλητής ήταν ο Αντώνης Μαυροδημητράκης, Υπεύθυνος Ενδυνάμωσης της Θετικής Φωνής. Συντόνισε μια ανοιχτή συζήτηση, για θέματα στιγματισμού και διακρίσεων. Όλοι οι παρευρισκόμενοι συστήθηκαν μεταξύ τους και μοιράστηκαν τις δικές τους ιστορίες και εμπειρίες που ως πυρήνα είχαν την HIV λοίμωξη.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Κώστας Φειδάντσης, Διατροφολόγος, που μίλησε για την σημασία των διατροφικών συνηθειών στην υγεία και στην ποιότητα ζωής των οροθετικών ατόμων. Επίσης στο τέλος της ομιλίας του ανακοίνωσε σε όλα τα μέλη, πως προσφέρονται δωρεάν υπηρεσίες διατροφής στα άτομα που ζουν με HIV, στα γραφεία του συλλόγου.

Στο τέλος ο Αντιπρόεδρος του συλλόγου, Γιώργος Παπαδοπετράκης, παρουσίασε το νέο project της Θετικής Φωνής “Positive Point” που πραγματοποιείται μέχρι στιγμής στην Αθήνα. To “Positive Point” είναι μια ομάδα ανθρώπων που ζουν με HIV και συναντώνται για να συζητήσουν θέματα που τους απασχολούν στo πλαίσιo της καθημερινότητας τους με στόχο την ενδυνάμωση των συμμετεχόντων, την ανάδειξη των αναγκών και τη διεκδίκηση.