6 Μαρτίου 2020

Άτομα με HIV και Κορονοϊό (SARS-CoV-2)

Εικόνα για το άρθρο “Άτομα με HIV και Κορονοϊό (SARS-CoV-2)”

Ο Κορονοϊός, όπως και ο ιός της γρίπης, επηρεάζει σοβαρότερα τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού: ηλικιωμένους και ασθενείς με χρόνια νοσήματα. Η ανάγκη προστασίας αυτών των ομάδων είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Σύμφωνα με τo Institute of Tropical Medicine, τα άτομα που ζουν με HIV, λαμβάνουν θεραπεία και έχουν επιτύχει μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο, θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες που ακολουθεί και ο γενικός πληθυσμός. Οι οροθετικοί με χαμηλά CD4, ή/και με συνοσηρότητες θα πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικοί και να τηρούν τις οδηγίες ακόμα πιο σχολαστικά από τον ευρύ πληθυσμό.

Εάν εμφανίσετε συμπτώματα :

  1. Παραμείνετε στο σπίτι σας
  2. Μην προσέλθετε σε οποιοδήποτε νοσοκομείο
  3. Καλέστε τον γιατρό σας
  4. Καλέστε τον ΕΟΔΥ, 24 ώρες το 24ωρο στον τηλεφωνικό αριθμό 210-5212504.
  5. Πηγαίνετε στο νοσοκομείο αναφοράς που σας υπέδειξε ο ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με όλα τα διεθνή σημερινά δεδομένα, ο κίνδυνος εμφάνισης εξάρσεων της νόσου από το νέο κορονοϊό είναι υψηλός, ιδιαίτερα σε άτομα που επιστρέφουν από χώρες στις οποίες υπάρχει μετάδοση του ιού στην κοινότητα. Υπάρχει επίσης σημαντική αβεβαιότητα όσον αφορά στην υποδιάγνωση του ιού, κυρίως σε ήπια ή ασυμπτωματικά περιστατικά.

Η δυνατότητα καταγραφής εξαρτάται από τη δυνατότητα ανίχνευσης κάθε χώρας και ξέρουμε με πολύ καλά δεδομένα, πόσο χαμηλή είναι η δυνατότητα ανίχνευσης και καταγραφής της νόσου σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Σε αυτή τη φάση, η μείωση και πρόληψη όσο το δυνατόν περισσότερης διασποράς, θα μειώσει την ένταση και την αύξηση των παρατηρούμενων περιπτώσεων.

Παρόλο που ο ιός προέρχεται από τα ζώα, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η μετάδοση θεωρείται ότι γίνεται κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από το φτέρνισμα, το βήχα ή την εκπνοή.
Είναι σημαντικό να το κατανοήσουμε πως μεταδίδεται από άτομα που έχουν ελαφριά συμπτωματολογία. Οι περιπτώσεις με ελαφρά συμπτώματα είναι πολυάριθμες και πολλές φορές δεν γνωρίζουν ότι μεταδίδουν. Κάποιοι απ’ αυτούς μάλιστα, αναζητούν και ιατρική φροντίδα και μπορεί να μολύνουν και επαγγελματίες υγείας, όπως ακριβώς και με τη γρίπη.

Γενικά προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς ιών του αναπνευστικού, περιλαμβανομένου του νέου κορωνοϊου SARS-CoV-2, αναφέρονται κατωτέρω:

  • Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού
  • Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό (φτέρνισμα). Αυτό ιδιαίτερα ισχύει για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
  • Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
  • Σε βήχα ή φτέρνισμα κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
  • Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
  • Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από τον ΕΟΔΥ για την προστασία των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου αναφορικά με τη λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό, μεταξύ των οποίων είναι και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια νοσήματα, κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαία η αποφυγή επαφής αυτών των ατόμων με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα της νόσου. Τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, όπως νεφροπαθείς, θαλασσαιμικοί, μεταμοσχευμένοι μυελού οστών και συμπαγών οργάνων, καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς, άτομα με αναπνευστικά νοσήματα, ανοσοανεπάρκειες, σακχαρώδη διαβήτη, αυτοάνοσα νοσήματα, επίκτητα σύνδρομα, με λεμφώματα (π.χ. Hodgkin), λήπτες βιολογικών παραγόντων (TNFα inhibitor Anti–IL-6 receptor), λήπτες κορτικοστεροειδών και γενικότερα άτομα με χρόνιες παθήσεις, καθώς και γονείς τέκνων με αναπηρία ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και έχουν μεγάλο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών σε περίπτωση μόλυνσης με τον ιό.

Το Υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι τα προληπτικά μέτρα που παίρνουμε για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού, είναι μέτρα ατομικής και συλλογικής ευθύνης όλων μας. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι αγνοώντας τις συστάσεις των ειδικών, βάζουμε σε σοβαρό κίνδυνο ανθρώπους γύρω μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας επισήμανε πως όπως σε όλες τις επιδημίες, η επιδημία του φόβου είναι η χειρότερη από την πραγματική επιδημία. Χρειάζεται ψυχραιμία από όλους μας, να δούμε με ηρεμία τα πράγματα και να μη σπείρουμε μία επιδημία πανικού.

Πηγές: ITG, Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, Υπουργείο Υγείας