7 Μαρτίου 2020

Θετική Φωνή και Κέντρο Ζωής: Να προτάξουμε την επιστημονική τεκμηρίωση απέναντι στη στοχοποίηση και τις θρησκευτικές ιδεοληψίες

Εικόνα για το άρθρο “Θετική Φωνή και Κέντρο Ζωής: Να προτάξουμε την επιστημονική τεκμηρίωση απέναντι στη στοχοποίηση και τις θρησκευτικές ιδεοληψίες”

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» και το Κέντρο Ζωής εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευσή μας για τη δημόσια δήλωση της Καθηγήτριας Λοιμωξιολογίας του Ε.Κ.Π.Α. Ελένης Γιαμμαρέλου ότι «το AIDS μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα παρά ο κορονοϊός».

Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο κατά την οποία τόσο η πολιτεία και η επιστημονική κοινότητα, όσο και οι σύλλογοι ασθενών από την πλευρά μας, καλούμε τους πολίτες να εφαρμόσουν μέτρα πρόληψης που βασίζονται στην επιστημονική τεκμηρίωση, αντίστοιχες δηλώσεις αποπροσανατολίζουν τη δημόσια συζήτηση, προκαλούν σύγχυση στο ευρύ κοινό και στοχοποιούν μία από τις πλέον ευάλωτες ομάδες ασθενών, τους ανθρώπους που ζούμε με HIV λοίμωξη.

Ο ακριβής διάλογος της κ. Γιαμμαρέλου με τους δημοσιογράφους Μάνο Νιφλή και Άκη Παυλόπουλο στο ραδιόφωνο του REAL FM έχει ως εξής:

Ε. Γιαμαρέλου: Τα άτομα εκείνα τα οποία θέλουν να κοινωνήσουν και κοινωνούν τακτικά, δεν πρέπει να φοβούνται ότι με τη θεία κοινωνία, μπορεί να μεταδοθεί ποτέ μικρόβιο. Το ίδιο ίσχυε και για το AIDS όταν πρωτο-περιγράφηκε. Θυμάμαι με έπαιρναν τηλέφωνο και μου λέγανε τι θα γίνει και μιλάγανε για κουταλάκια.

Μ. Νιφλής: Βέβαια τότε λέγαμε ότι το AIDS δεν μπορεί να μεταδοθεί έτσι.

Ε. Γιαμαρέλου: Ασφαλώς μπορεί να μεταδοθεί. Πιο εύκολα εκείνο, παρά ο κορονοϊός.

Υπενθυμίζουμε ότι πέρα από την επιστημονική της ιδιότητα, η κ. Γιαμμαρέλου συμμετέχει στην task force του Υπουργείου Υγείας για την αναχαίτιση του νέου κορονοϊού και την επιλογή και επίβλεψη των κατάλληλων υγειονομικών, προληπτικών και περιοριστικών μέτρων.

Το λιγότερο που περιμένουμε από ανθρώπους αυτού του επιστημονικού βάρους είναι ένας δημόσιος λόγος με βάση την τεκμηρίωση, η οποία επιβεβαιώνει ότι:

  • Η συζήτηση για τη θεία κοινωνία γίνεται για τον ιό SARS-CoV-2 και όχι για ένα μικρόβιο, όπως ανέφερε η κ. Γιαμμαρέλου.
  • Οι ισχυρισμοί ότι η πίστη προστατεύει από την έκθεση σε έναν ιό είναι επικίνδυνοι, ιδιαίτερα όταν διατυπώνονται από επιστήμονες.
  • Δεν υπάρχουν διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για την πιθανότητα μετάδοσης του νέου ιού μέσω της θείας κοινωνίας, όπως επιβεβαιώνει ο καθηγητής πολιτικής υγείας London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος.
  • Αντίθετα, έχει τεκμηριωθεί ότι ο ιός HIV δε μπορεί να μεταδοθεί με την κοινή χρήση σκευών όπως το κουτάλι.

Είναι παραπάνω από αυτονόητο ότι η δημόσια υγεία δε μπορεί να διαφυλαχθεί υπό το πρίσμα ιδεολογιών, ιδεοληψιών και θρησκευτικών πεποιθήσεων. Η μόνο ασφαλής και αποτελεσματική δίοδος προτάσσει την έρευνα και τα επιστημονικά δεδομένα. Σε αυτό το πλαίσιο, η αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού είναι μία δυναμική κατάσταση η οποία απαιτεί από όλους μας και πρώτα από την επιστημονική κοινότητα υπευθυνότητα, συνετό λόγο και αποτελεσματικότητα βασισμένη στην τεκμηρίωση. Το Υπουργείο Υγείας οφείλει να διασφαλίσει ότι η σύνθεση της αρμόδιας επιτροπής υπηρετεί ακριβώς αυτές τις αρχές και η κ. Γιαμμαρέλου να ανασκευάσει τους ανακριβείς ισχυρισμούς.